GÜNCEL

Muharip Gaziler, Devlet Tarafından Hatırlanmak İstiyor

Abone Ol
Muharip Gaziler Adına yapılan basın açıklaması;
"Bu zamana kadar yapılan yasal düzenlemelerde unutulan Muharip Gaziler için faizsiz konut kredisi haklarının verilmesine yönelik çalışma yapılması gerekmektedir. Netice itibari ile bedelli askerlikten elde edilen gelirden finanse edilen faizsiz konut kredisi tekrar ödenen bir meblağ olarak Devlete ek bir yük getirmemektedir. Yaşı 60 ve 80 arasında olan az sayıda bazı Muharip Gazilerimiz başını sokacak bir eve sahip değildir. Bu itibar ile TOKİ’den faizsiz konut kredisi hakkının yaşı 60’ı geçen ve evi olmayan Muharip Gaziler için de tanınması gerekmektedir.

Muharip Gazi çocuklarına da iş hakkı tanınmalıdır. İşsiz ve işe ihtiyacı olan Muharip Gazi çocuklarının sayısı da fazla değildir

Şeref aylıklarındaki farklılıkların giderilerek tüm Muharip Gazilere aynı miktarda şeref aylığı ödenmelidir. 6495 sayılı yasa ile hakkın kullanımında revizyon yapılarak bütün Muharip Gazilerin evli olmayan ve 25 yaşını geçmeyen çocuklarına ücretsiz seyahat hakkı getirilmiştir. 25 yaşını geçmeyen kaç tane Muharip Gazi çocuğu vardır? Yaşlan itibari ile Muharip Gazilerden çocuğu 25 yaşın altında olan çok az kişi vardır. Yeniden bir yasa çalışması ile ücretsiz seyahat kartı kullanımına ilişkin 25 yaş sınırının kaldırılması önem arz etmektedir. "

Son çıkan yasalarda bizler  MUHARİP GAZİLER ve YAKINLARI olarak sürekli saf dışı bırakılıp  gazi ayrımı yaptıklarını görmekteyiz. 
         Taleplerimiz aşağıdaki şekildedir. 
1.       Muharip Gazilerimizin çocuklarına da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma hakkı tanınması İşsiz ve işe ihtiyacı olan Muharip Gazi çocuklarının sayısı da fazla değildir. 
2.       Muharip Gazilerimize faizsiz konut kredisi verilmesi 
3.       Muharip gazilerimize verilen şeref aylıkları arasındaki farkın kaldırılması diğer  gazi maaşları ile eşit olması 
 
4.       Ücretsiz seyahat hakkından yararlanacak muharip gazi çocukları için 25 yaş sınırının kaldırılması. Muharip gazinin yaş itibariyle en küçük çocuğu 30 yaş üstündedir. 
5.       Muharip Gazilere şeref madalyası verilmesi 
Muharip gazilerimize gereken değerin verilmesi sadece gaziler günün de hatırlanmaması, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için bu konuda bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Daha önce bu konuda soru önergesi verilmiş fakat  her hangi bir sonuç çıkmamıştır. Muharip gazi sayısının çok olduğu bunun içinde hakları verilmediğini söylüyorlar. Neticede gazi gazidir savaşa katılmış ve yara almamışlar böyle bir ayrım olmaması gerek. 
Anayasanın 61. maddesinde “ Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.” hükmü bulunmaktadır. Bu madde kapsamında bulunan bireylerin korunması yönünde gerekli tedbirlerin alınması, yaşam seviyelerinin toplumda kendilerine yaraşır seviyeye çıkarılması sosyal Devletin temel görevlerinden biridir gerçeğinden hareketle Muharip Gazilerimizin bu ihtiyaçların karşılanması diliyoruz           
 12 EYLÜL 2010 REFERANDUMU ( ÖNEMLİ )  
12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen halkoylaması ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 10. maddesinin ikinci fıkrasına 'Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz' cümlesi eklenmiştir. Ayrıca Anayasa'nın 61. maddesinin birinci fıkrasında ise devletin harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri koruyacağı ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlayacağı hükme bağlanmıştır.  
MADDE 10   - Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.  
Madde 5  - Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.  
EŞİTSİZLİK MADDESİ   
MADDE 1- 7.11.1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasına “Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.” cümlesi ve maddeye bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.”  
Muharip gaziler 1005 sayılı kanunda yer alıyorlar. 3713 sayılı kanunda olduğu gibi yanı güneydoğu gazileri sehitleri sivil şehitler ve malül gazilerin aldığı hakların bizlere de verilmesini istiyoruz. Ekstra başka bir talebimiz yok eşitlik istiyoruz.

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun Ek 1 inci maddesi ile getirilen;
"Genel, katma ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlarla mahalli idareler ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan her nevi teşebbüs ve bağlı ortaklıklar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sözleşme...li personel ve sürekli işçi kadroları­nın %0.5 'ini, bu Kanunun 1 inci maddesinde yazılı terör eylemleri nedeni ve etkisiyle;
a) Şehit olan veya çalışamayacak derecede malûl olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların varsa eşlerinin, yoksa çocuklarından birisinin, çocukları da yoksa kardeşlerinden birisinin veya, 
b) Malûl olup da çalışabilir durumda olanların,
istihdamı için ayırmak ve bu fıkra hükümleri çerçevesinde belirlenecek kişileri işe almak veya atamak zorundadırlar."
ANAYASANIN 61. MADDESİ 
 Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.
Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır.
Yaşlılar, Devletçe korunur. Yaşlılara Devlet yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir.
Devlet, korunmaya muhtaç çocukların topluma kazandırılması için her türlü tedbiri alır.
Bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisleri kurar veya kurdurur.
ANAYASANIN 61. Maddesi tüm şehit ve gazileri,dul ve yetimlerini kapsıyor. Bu nedenle muharip gaziler (kıbrıs ve kore) 61. Maddenin eşitlik ilkesi ihlali olduğunu gösterir
Abone Ol