2023 yılının yaz mevsimi kavurucu sıcaklarla geçti, mevsim normallerinin üzerinden seyreden sıcaklıklar sonrası vatandaşlar havanın serinlemesini bekliyor. Ancak Meteoroloji tarafından yapılan açıklama sıcaklıkların bir süre daha devam edeceği yönünde. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından tam 21 kent için kritik uyarı yapıldı. Aşırı sıcaklıklar etkisini gösterecek. Hava sıcaklıkları bu kentlerde 35 derecenin üstüne çıkacak.

hava-durumu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce hava durumu tahminleri paylaşıldı. Meteorolojinin gerçekleştirdiği son değerlendirmelere göre tam 21 kentte aşırı sıcaklık etkisini gösterecek. Bazı kentlerde hava sıcaklıkları 35 derecenin üstünde seyredecek. Karadeniz Bölgesi'nde ise sağanak yağışın etkili olacağı tahmin ediliyor. Peki Meteoroloji'nin yayınladığı hava durumu tahminleri ve detayları neler? İşte yanıtı...

Bölgelere Göre Hava Durumu Nasıl?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı son rapora göre ülkemizin kuzeydoğusu ile Ege ve Akdeniz'in iç kesimleri parçalı bulutlu olacak. Karadeniz Bölgesi'nde ise Trabzon, Giresun'un iç kesimleri Rize ve Artvin'de sağanak yağışın etkili olacağı tahmin ediliyor. Yine Kars ve Ardahan çevrelerinin de gök gürültülü ve sağanak yağışlı olması bekleniyor. Türkiye'nin diğer bölgelerinde ise havanın açık ve az bulutlu olacağı ifade edildi.

hava-sicakligi

Meteoroloji 21 Kent İçin Uyarı Yaptı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ce yapılan değerlendirmelerde ülke genelinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde olacağı kaydedildi. Hava sıcaklığı kentlerin bazılarında 35 derecenin üstünde seyredecek.. Meteoroloji tarafından yapılan açıklamada yüksek sıcaklıkların görüleceği kentler duyuruldu.  

Yüksek Sıcaklık Görülecek Kentler Şu Şekilde:

“Adana, Adıyaman, Aydın, Batman, Burdur, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Mardin, Muğla, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Tunceli."

Bazı Bölgeler için Rüzgar Uyarısı Yapıldı

Bazı bölgelerde ise rüzgar beklendiği Meteoroloji tarafından duyuruldu. Ülkenin Kuzey kesimlerinde ve Güney kesimlerinde Rüzgar hafif eserken Marmara’nın batısında ise zaman zaman kuvvetli Rüzgar etkisini gösterecek.

Uzmanlardan Dışarı Çıkmayın Uyarısı

Yüksek sıcaklıklarda dışarıda bulunmak zorunda olanların mümkün olduğunca güneşten korunması gerektiğini belirten uzmanlar, sıcak havalara ilişkin uyarılarında şu ifadelere yer veriyor:

"Yüksek sıcaklıkta uzun süre dışarıda kalacak olan bireyler, açık renkli kıyafetleri giydikleri gibi koruyucu şapkalar ya da şemsiye gibi ürünlerle güneş ışınlarına direkt maruz kalmaktan kendilerini koruyabilirler. Sıcak çarpmasıyla karşılaşılması durumunda ise, böyle bir hastaya rastlayanların yapılabileceği en iyi şey bu hastanın vücut sıcaklığını serinletmeye yönelik eylemlerde bulunmak. Yani bir vantilatörün önüne su serperek, o serpilen suyun hastanın üzerine gelmesiyle vücut sıcaklığı düşürülebilir. Uygun bir ortam varsa vücut kıyafetleri çıkartılabilir. Sonrasında hastanın en kısa sürede hastane ortamına naklinin sağlanması gerekiyor."

Editör: Süleyhan Avşar