Uluslararası kredi derecelendirme devi Fitch Ratings, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA" seviyesinden "AA+" seviyesine düşürdüğünü duyurdu. Fitch Ratings, bu adımı, ABD'nin mali durumundaki bozulma, artan borç yükü ve yönetimdeki erozyon gibi faktörlere bağlayarak açıkladı. Ancak ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Fitch'in bu kararına katılmadığını belirterek, ABD ekonomisinin hızlı toparlanma yaşadığını vurguladı.

Fitch Ratings Açıklamasına Göre, ABD'nin Kredi Notu Düşürüldü

Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin kredi notunun düşürülmesinin önümüzdeki üç yıl içinde beklenen mali kötüleşmeyi, yükselen ve büyüyen genel hükümet borç yükünü ve tekrarlanan borç tavanı sorunlarını yansıttığı belirtildi. Aynı zamanda, son dakika alınan kararlarla kendini gösteren yönetim erozyonu gibi unsurlar da dikkate alındı. Fitch Ratings, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA"dan "AA+" seviyesine düşürürken, görünümünü negatif izlemeden durağana çevirdiğini bildirdi.

ABD Hazine Bakanı Yellen'den Tepki

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yazılı açıklamasında Fitch'in bu kararına kesinlikle katılmadığını belirtti. Yellen, bu kararın "keyfi ve güncel olmayan verilere dayandığını" öne sürdü. Fitch'in not düşüşüne dayandırdığı verilerin birçoğunda ABD'nin ilerleme kaydettiğine dikkat çeken Yellen, bu değişikliğin nedenini sorguladı.

Janet Yellen, "Fitch'in kararı, Amerikan halkının, yatırımcıların ve dünyanın dört bir yanındaki insanların zaten bildiği şeyleri değiştirmiyor." şeklinde konuştu. Son birkaç yılda ABD ekonomisinin hızlı bir toparlanma süreci yaşadığını vurgulayan Yellen, işsizlik oranının tarihi düşük seviyelere yaklaştığını, enflasyonun geçen yazdan bu yana önemli ölçüde azaldığını ve ABD ekonomisinin büyümesinin sürdüğünü hatırlattı.