New York'taki NYU Langone Sağlık Merkezi'nde gerçekleştirilen olağanüstü bir operasyonla, bilim insanları genetik olarak değiştirilmiş bir domuz böbreğini ilk kez insana nakletti. Operasyon sonucunda beyin ölümü gerçekleşen bir adamın vücuduna nakledilen domuz böbreği, şaşırtıcı bir şekilde bir aydan fazla bir süre boyunca normal işlevini sürdürdü. 

Bu benzersiz operasyon, organ nakli alanında büyük bir adım olarak kabul edildi. New York Üniversitesi Langone'un organ nakli enstitüsü müdürü Dr. Robert Montgomery, "Bu organ gerçekten insan böbreği gibi mi işleyecek? Şu ana kadar öyle görünüyor." şeklinde konuştu. 

14 Temmuz'da hayatını kaybeden bir adamın böbrek yetmezliği yaşamasıyla harekete geçen ekip, genetik olarak değiştirilmiş domuz böbreğini adamın vücuduna başarılı bir şekilde nakletti. Bu nakil sonrasında domuz böbreği, hızla idrar üretmeye başladı ve normal fonksiyonlarını yerine getirdi. 

Ülkede organ nakli bekleyen 100 binden fazla hasta bulunurken, binlerce insan her yıl böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu operasyon, bu tür organ eksikliğini hafifletme potansiyeline sahip olduğu için büyük bir öneme sahip. 

Hayvanlardan insanlara organ nakli, uzun yıllar boyunca bağışıklık sistemlerinin yabancı dokuları reddetmesi nedeniyle zorluklarla karşılaşmıştır. Ancak araştırmacılar, genetik olarak değiştirilmiş domuzların organlarını insan vücuduna daha uygun hale getirmek için çalışmalar yürütüyor. 

Domuz kalbi veya böbreği gibi organların insanlara nakledilmesi konusu, sağlık otoriteleri tarafından da tartışılıyor. Bu tür çalışmaların gönüllü hastalarda gerçekleştirilip gerçekleştirilmemesi konusunda kararlar alınması bekleniyor.