Son dönemlerde yaşantımızı durma noktasına getiren ve binlerce cana mal olan Covid-19, yeni bir varyantla tekrar sahneye çıkıyor. Bu Eris adındaki varyant ilk kez İngiltere'de tespit edildi ve hızla yayılmaya başladı. Tekrar karanlık bir döneme mi giriyoruz? Daha önce yaşadığımız Covid-19 dönemi, hayatı tamamen durdurmuş, birçok insan yaşamını yitirmişti. Karantina tedbirleri ve hastalığın yayılması, ekonomik ve sosyal yaşantımızı ciddi anlamda etkilemişti. Covid-19'un yarattığı bu olumsuz etkilerden yeni yeni toparlanırken, Eris adlı yeni varyant tekrar mı alarm zillerini çalıyor? İngiltere'de keşfedilen bu yeni varyant hakkında merak edilenler neler? İşte en son bilgiler...

Eris virüs varyantı nedir, nasıl buluşur

İngiltere'de ortaya çıkan Eris virüsü, global alanda endişe yaratıyor. Henüz etkileri hafiflemeye başlarken, bu yeni Omicron alt varyantı alarm zillerini çaldırıyor. İngiltere merkezli olarak belirlenen ve giderek artan Omicron'un bu yeni versiyonu, Eris, süratle yayılım gösteriyor. Omicron alt varyantı ile ilişkili olan EG.5'in sağlık riskinin düşük olduğu ancak daha büyük enfeksiyon dalgalarına yol açabileceği değerlendirildi.

Halk sağlığı riskinin düşük olarak değerlendirilmesine rağmen, yeni bir Covid-19 türü Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilgilenilen bir değişken olarak belirlendi . EG.5 veya "Eris" olarak bilinen varyant, XBB.1.9.2 adlı bir Omicron alt varyantı ile ilişkilidir ve etkilenen ülkeler arasında İngiltere, Çin ve ABD dahil olmak üzere dünya çapında yaygınlığı artmaktadır.

Kaynak: Haber Ufku