Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık yönetimi alanındaki yeniliklerin değerlendirilmesi amacı ile 26-29 Ocak arasında, Antalya’da 4 gün sürecek “2023’e Doğru Atık Yönetimi Sempozyumu” düzenleyecek.
Bakanlık, 2023 yılı hedefleri doğrultusunda; temiz üretim ilkeleri çerçevesinde, atıkların geri kazanım oranının en üst seviyeye çıkarılması için atık yönetimi alanındaki çalışmalarını sürdürmekte. 2023’e doğru yola emin adımlarla devam edilmesi konusunda müşterek işbirliği adına başta üniversiteler, özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, meslek odası ve birlikler, enstitüler ve belediyeler ile bilgi alışverişinde bulunulması ve atık yönetimi alanındaki yeniliklerin değerlendirilmesi amacı ile “2023’e Doğru Atık Yönetimi Sempozyumu” gerçekleştirilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin de açılışa katılması bekleniyor. 26 Ocak Pazartesi başlayacak olan sempozyuma yaklaşık 400 ün üzerinde kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütünden 750 kişiden fazla kişinin sempozyuma katılım sağlaması beklenmektedir. Ayrıca ilk defa bu yıl, Fransa, Norveç, Almanya, Belçika, İspanya, Romanya gibi ülkelerden katılımcı ve konuşmacılar da sempozyumda yer alacaklar.
Dört gün sürecek sempozyumda alanında uzman, özel sektör temsilcileri, çevre STK’ları, oda ve birlikler, üniversiteler ve belediyelerden katılımcılar, endüstriyel atıkların yönetimi, maden atıklarının yönetimi, özel atıkların yönetimi, sağlık kuruluşları atıklarının yönetimi, ambalaj atıklarının yönetimi, belediye atıklarının yönetimi, konularını konuşacaklar.

30 OTURUM, 78 KONUŞMACI
Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek “2023’e Doğru Atık Yönetimi Sempozyumunda 30 oturumda 78 konuşmacı yer alacak. Sempozyumda; Ulusal Geri Dönüşüm Stratejisi ve Eylem Planı, Atık Yönetiminde Yeni Mevzuat, Maden Atıklarının Yönetimi, Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, Tıbbi Atıkların Bertarafı, Atık Yönetiminde Ar-Ge Çalışmaları, Atık Yönetiminde Uygulanacak Teşvikler ve Finansman Kaynakları, Kentsel Dönüşümde Atık Yönetimi, Düzenli Depolama Sahaları, İklim Değişikliği ve Sızıntı Suyu Yönetimi, Madeni Atık Yağ Yönetimi ve Geri Kazanım Teknolojileri, Bitkisel Atık Yağlardan Biyodizel Üretimi, Temiz Çevre ve Sağlıklı Hayat Projesi, Hayvansal Atık ve Hayvansal Yan Ürün Yönetimi, Tehlikeli Atık Yönetimi, Atık Pillerin Toplanmasında Uygulanacak Temel Stratejiler, ÖTL Yönetiminin Avrupa ve Türkiye’deki Uygulamaları, Atık Akü Geri Kazanımının İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri, Atıktan Enerji ve Alternatif Hammadde, Ambalaj Atıkları Avrupa Birliği Uygulamaları, Ambalaj Atıklarının Yönetiminde Ekonomik İşletmeler ve Yetkilendirilmiş Kuruluşlar, Atık Elektrikli Ve Elektronik Eşyaların Yönetimi, Ömrünü Tamamlamış Araçların Yönetim Sisteminin Etkinleştirilmesi, Yaklaşımlar ve Öneriler, Atıkların Yeniden Kullanılması, Belediye Atıklarının Yönetimi, Atık Ekonomisi ve Atık Yönetiminde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği oturumlarında sunum, konuşma ve değerlendirmeler yapılacak.
Ayrıca, Sempozyumda; atık yönetimi alanındaki yeni ve temiz üretim teknolojileri, biyoreaktör tipi atık depolama, solidifikasyon ve stabilizasyon işlemleri, atık getirme merkezi gibi yeni teknoloji ve uygulamalar çeşitli oturumlarda ele alınacak. Sempozyuma Avrupa Çevre Bürosu, Expra, İfas gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri de sunum yapmak üzere katılacaklar.

19 FARKLI ÜNİVERSİTEDEN AKADEMİSYENLER
2023’e Doğru Atık Yönetimi Sempozyumunda, 19 farklı üniversiteden akademisyenler farklı oturumlarda sunumlarıyla sempozyumda yer alacaklar.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin öncülüğünde gerçekleşecek Atık Yönetimi Sempozyumunda; bir ilk yaşanarak atık yönetiminin 2023 hedeflerine yönelik hedefleri ele alan ve atık yönetiminin lokomotif sektörlerden birisi haline gelmesine öncülük edecek konular ele alınacak.
(İHA)
Kaynak: iha