Rüzgâr enerjisi sektörü, üst üste gelen önemli başarılarla dolu bir dönemi yaşıyor.

Danimarka merkezli rüzgâr enerjisi devi Vestas, V236-15.0 MW prototipi ile sadece 24 saat içinde ürettiği elektrik miktarıyla önemli bir dünya rekorunu kırmayı başardı.

Tek Türbinde Dünya Rekoru

Çin ve Avrupa arasında en güçlü rüzgâr türbinleri alanında sıkı bir rekabet yaşanıyor. Avrupalı üretici Vestas, bu yılın başlarında dünyanın en büyük ve güçlü rüzgâr türbini olan V236-15.0 MW prototipini kurarak ilk elektriği ürettiğini duyurmuştu. Ancak bu rekorun üzerinden çok kısa bir süre geçmeden Çin, 18 MW kapasiteli konseptlerini duyurarak bu rekora meydan okumuştu. Haftalar önce Çinli Three Gorges Energy şirketi, 16 MW kapasiteli dünyanın en büyük açık deniz rüzgâr türbini olan MingYang Smart Energy MySE 16-260'ı devreye koymuştu. Şimdide  Vestas, V236-15.0 MW prototipinin sadece 24 saatlik bir süre içinde 363 megawatt-saat gücünde enerji ürettiğini açıkladı.

Bu değer, sadece bir türbinden bir günde elde edilen enerji açısından bir rekoru temsil ediyor. Ayrıca Vestas, Aralık 2022'de 15 megavatlık (MW) açık deniz rüzgâr türbinini Danimarka'ya kurarak, türbinin kapsamlı testlerine başlamıştı. Bu prototip türbin, nisan ayında ilk olarak 15 MW'lık tam kapasiteye ulaştı.

Vestas V236-15.0 MW, 236 metrelik rotor çapı, 115,5 metre uzunluğundaki kanatları ve 280 metre yüksekliği ile kendi alanındaki en büyüklerden birisidir. Bu güçlü türbin, yılda 80 GWh üretim kapasitesi sunabilme kabiliyetine sahiptir. Bu büyük kapasite, enerji ihtiyacını karşılayarak 20.000 haneye elektrik sağlayabilir ve aynı zamanda 38.000 tondan fazla karbondioksit tasarrufu elde edilmesini sağlar, ki bu da yaklaşık 25 bin otomobilin yollardan çekilmesine eşdeğerdir. Vestas'ın bu çözümü, gelecek yıllarda ABD'nin açık deniz rüzgâr çiftliklerinde kullanılması planlanıyor.