Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yapılan çalışmaların meyvesini haziran ayı itibarıyla aldıklarını belirterek, atık suların yeniden kullanım oranının yüzde 5,2'ye çıkarıldığını duyurdu. 

Bakan Özhaseki, sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlama ve iklim değişikliğinin su kaynaklarına olan etkilerini azaltma sorumluluğuyla, atık suların yeniden kullanım oranını artırma hedeflerini gerçekleştirdiklerini ifade etti. 2023 yılı sonuna kadar yüzde 5'e ulaşmayı hedefledikleri atık su yeniden kullanım oranını, yıl bitmeden yüzde 5,2'ye çıkardıklarını belirtti. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla, küresel iklim değişikliğinin en fazla etkilediği doğal kaynaklardan biri olan su kaynaklarının korunmasına önem veriliyor. Yakın gelecekte su krizlerinin yaşanma olasılığını düşürmek amacıyla, atık suların arıtılarak farklı alanlarda tekrar kullanılmasına yönelik çabalara vurgu yapıldı. 

Bu çerçevede, atık suların yeniden kullanımını desteklemek için arıtma tesislerine özel teşvikler sağlandığına dikkat çekildi. Elektrik faturalarına yapılan yüzde 50'ye varan geri ödeme, atık su arıtma tesislerine teşvik olarak sunuluyor. Ayrıca, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle birlikte, ileri arıtma teknikleri kullanarak atık suyunu tekrar kullanan kuruluşlara, kullanım oranına bağlı olarak yüzde 100'e kadar artan teşvikler verildiği belirtildi.