Malatya İl sağlık müdürünün el atması gereken en önemli noktalardan biride eskimiş olan ambulansları değiştirmesidir.13 Mart 2013’te Sağlık Bakanlığı tarafından Malatya İl’ine tahsis edilen 6 adet ambulanstan teslimi yapılan 4 ambulans, törenle hizmete sunulmuş ama nedense kullanılmaması gereken ve oldukça eskiyen ambulansları halen trafiğe çıkarabiliyorlar. Böyle bir ihmal söz konusu bile olamaz, olmamalı!

Unutmayalım ki eski olan ambulanslar her zaman arıza verir ve bu durum hem hastanın hayatı için büyük bir tehlike oluşturur hem de aracın içinde bulunan sağlık ekiplerinin hayatını riske atar. Can kurtaralım derken hepsi birden canından olabilir.

İçinde ağır bir yaralı varken ambulansın yolda bozulması hasta yakınlarının tepkisine yol açar ve herhangi bir kaza anında meydana gelebilecek üzücü olaylar herkesi üzüntüye boğar. Aracın motoru ve dış bakımı yapılmış olabilir peki ya içi? Ambulansların içini kaç kişi denetliyor acaba? Ya da yeterli denetleme yapılıyor mu? Ambulansın içi hijyenik mi? Kullanıma uygun mu? Malatya merkezde hasta taşımakta olan ambulansların bazılarının içi maalesef içler acısı.

Sağlığımız söz konusu olduğunda ihmalin yeri olmamalıdır. Madem yeni ambulanslar alınıyor ya da alınabilecek durumda o zaman özellikle içi oldukça eskimiş olan araçlar trafiğe çıkarılmamalı, hasta taşımak için kullanılmamalıdır.

Ayrıca Malatya İl Sağlık Müdürü Nail Umay, 1 Şubat 2013’te ambulans sayısının yetersiz olduğunu belirtip iş adamlarını düzenleyecekleri Ambulans Bağış Kampanyası'na destek vermeye davet etmişti.

İl sağlık müdürlüğünün yeterli bir bütçesi yok mu ki ya da ellerindeki bütçe o kadar mı yetersiz ki işin ucu işadamlarından yardım ve destek istemeye kadar gidiyor? Tamam, böyle bir konuda hayırsever vatandaşlarımız çok ama işin ucu onlara dokunmadan ellerindeki bütçeyi kullanmaları gerekmez mi? Bir çok İl’in sağlık müdürü hiç böyle bir kampanya başlatmadan hastanesi için her türlü araç gereci kendi bütçelerinden temin edebiliyorlar. Sonuçta orası da hastane burası da! İkisinin de bütçesi özellikle araç alımına müsait.Sayın Umay’ın tespiti oldukça doğru hatta bu konudaki girişimi çare arayışı da takdir edilebilir ama çareyi önce hastane bütçesi içinde aramalı ve kullanımda olan araçların içini bizzat denetleyip bazılarının ne halde olduğunu görmeli!Yeni ambulans için kampanya başlatılıyor ve bir hareketlilik söz konusu ise lütfen araçlar için iyi bir denetleme yapın.Çünkü bunlarla insan taşınıyor insan!

Sayın Umay; basın açıklamasında ellerinde 2013’ten buyana yeterli ambulans olmadığını söylüyor. İyi de şuan 2014’ün sonlarındayız ve bu açık neden hala kapatılmadı? Neden hala içi oldukça kötü durumda olan ambulanslar kullanılmaya devam ediliyor?

Bağış kampanyası başlatacağını söyleyerek bu işe çözüm aramaya çalışıyor ama çözümü bulduğu noktada kendisine içi ve dışı kötü durumda olan ambulansları artık elden çıkarması gerektiğini hatırlatıyor ve denetlemelerin daha sağlıklı yapılması çağrısında bulunuyorum. Sonuçta bunlar sadece hasta taşımak için kullanılıyor ve binek araçlarımızdan daha emniyetli olması gerekir.


Ayça TETİK

İLETİŞİM
[email protected]

(Yazı hakkındaki değerlendirmelerinizi bu adrese email olarak atabilirsiniz.Geri dönüş yapılacaktır.)