Türkiye Rekabet Kurulu, önde gelen teknoloji şirketi Samsung Electronics İstanbul Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi hakkında yürütülen rekabet soruşturması çerçevesinde sözlü savunma toplantısını tamamladı. 

Rekabet Kurulu, 9 Eylül 2021 tarihinde, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediğini tespit etmek amacıyla Samsung Electronics İstanbul Paz. ve Tic. Ltd. Şti. hakkında soruşturma başlatma kararı almıştı. Bu soruşturma kapsamında bugün, şirketin sözlü savunma toplantısı düzenlendi. 

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Samsung Electronics İstanbul Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi'nin yeniden satış fiyatını belirlemek amacıyla rekabeti kısıtlama ya da bozma amacı taşıyan eylemler gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin araştırıldığını belirtti. Başkan Küle, 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesine göre böyle bir ihlal durumunda yasaların açıkça ihlal edildiğini ve yaptırımların uygulanacağını vurguladı. 

Savunma toplantısının ardından soruşturma heyeti, elde edilen delilleri ve sunulan savunmaları değerlendirdi. Bu değerlendirme sonucunda, Samsung'un yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiği ve bu nedenle idari para cezasına çarptırılması gerektiği sonucuna vardı. 

Soruşturma heyeti, Ceza Yönetmeliği'nin 5. maddesi çerçevesinde Samsung'un gayri safi gelirine dayalı olarak binde 5 ile yüzde 3 arasında bir temel para cezasının uygulanabileceğini belirtti. Aynı zamanda, cezanın Ceza Yönetmeliği'nin 5. maddesine göre yarı oranda artırılması gerektiği de ifade edildi. Heyet, soruşturmanın ilgili olduğu hükümler çerçevesinde herhangi bir ağırlaştırıcı veya hafifletici unsur olmadığını da bildirdi. 

Rekabet Kurulu, soruşturmanın sonuçlarını 15 gün içinde açıklayacak. Ancak kararın daha önce alınması durumunda, sonuçlar Rekabet Kurumu'nun resmi internet sitesi üzerinden duyurulacak.