Gelişmiş yapay zekâ sistemlerinin yardımıyla kullanıcılar artık kolaylıkla sahte videolar oluşturabiliyor. TikTok, yapay zekâ destekli platformlar aracılığıyla üretilen içeriklere karşı tedbirler alarak yeni bir özelliği devreye aldı. İşte ayrıntılar... 

Yapay Zekâ ile Üretilen İçerikler TikTok Tarafından Etiketlenecek 

"Deepfake" olarak adlandırılan sahte video üretimi, kullanıcılar için artık daha erişilebilir bir hale geldi. Sahte fotoğraf ve videoların hızla yayılmasını önlemek amacıyla sosyal medya platformları, özgün çözümler geliştirerek soruna çözüm arayışında. 

Şirket, yapay zekâ tarafından üretilen her türlü içeriğin mutlaka etiketlenmesi gerektiğini içerik üreticilerine net bir şekilde ifade ediyor. Kullanıcılar, yeni etiket özelliği sayesinde oluşturulan içeriğin gerçek mi sahte mi olduğunu anlayabilecekler. 

TikTok'un video yükleme arayüzünde bulunan "daha fazla seçenek" altında, yapay zekâ tarafından üretilen içerik seçeneği sunuluyor. TikTok, bu etiketin içeriğin kaldırılmasını engellemeye yardımcı olacağını ve platformun etiketlenmemiş içeriği, topluluk kurallarına uymadığı takdirde kaldırabileceğini ifade ediyor. 

TikTok, 2020 yılında güncellediği topluluk kurallarıyla beraber, platformdaki deepfake videolarını yasakladı. Şirket, deepfake videolarını "Olayları yanıltıcı bir şekilde sunarak kullanıcıları aldatan ve videonun konusuna, diğer insanlara veya topluma ciddi zararlar verebilen dijital sahtekarlıklar (sentetik medya veya manipüle edilmiş medya)" olarak tanımlıyor. 

Geçtiğimiz hafta, Instagram'ın yapay zekâ tarafından üretilen içerik için benzer etiketler geliştirmek üzere çalıştığı haberleri gündeme geldi. Henüz aktif hale gelmemiş olan bu yeni özellik, TikTok platformundaki ilgili sekmeyle benzer bir amacı taşıyor. 

Editör: Öznur Tekeli