İspanya merkezli GSK ilaç şirketinin araştırmacıları, tesadüfen yaptıkları bir deneyde sıtmanın yayılmasını durdurmada yardımcı olabilecek doğal bir bakteri türü keşfettiler. Bu önemli keşif, sivrisineklerin sıtma parazitini taşımayı bıraktığını gözlemlemeleriyle başladı. 

Sıtma, yılda 600 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği dünyanın en eski ve ölümcül hastalıklarından biridir. Ancak bilim insanları bu keşif sayesinde sıtmanın yayılmasını durdurabilecek yeni bir yolun kapısını aralıyor. 

Araştırma ekibi, 2014 yılında yaptıkları deneyde, sivrisinek kolonisinde sıtma parazitinin azalmaya başladığını ve zamanla tamamen ortadan kaybolduğunu fark etti. Daha sonra yapılan detaylı analizler, sivrisineklerin bağırsaklarında bulunan doğal bir bakteri olan TC1'in, sıtma parazitinin gelişimini engellediğini gösterdi. 

Dr. Janneth Rodrigues, yaptığı açıklamada, "Bu bakteri sivrisineklerin bağırsaklarında bulunduğunda ömür boyu kalıyor. Ve bu bakterinin sıtmanın bulaşmasını engellediğini keşfettik" dedi. 

Yapılan araştırmalara göre, bu özel bakteri sivrisineklerin sıtma parazit yükünü yüzde 73 oranında azaltabiliyor. Bakteri, sivrisineklerin bağırsağında büyüyen sıtma parazitlerinin erken evre gelişimini engelleyen bir molekül salgılayarak çalışıyor. 

Araştırmacılar, bu keşif sayesinde sıtma ile mücadelede yeni bir umut doğduğunu belirtiyorlar. Şu anda bakterinin gerçek dünya koşullarında kullanımının güvenli olup olmadığını araştıran bilim insanları, gelecekte sıtmanın yayılmasını durdurmak için bu doğal silahı kullanabileceğimiz bir yöntemin kapısını aralıyorlar. 

Bu potansiyel buluş, özellikle Afrika'da sıtma yayılımını kontrol altına almak için büyük bir adım olabilir. Her yıl yüz binlerce insanın ölümüne neden olan bu hastalık, özellikle 5 yaş altı çocukları etkiliyor. Sıtma aşısı bulunmasına rağmen, aşılanma oranlarının düşük olduğu bölgelerde hala büyük bir tehdit oluşturuyor.