Gündem her ne kadar değişse de Türkiye’nin gerçek gündeminin belirleyicisi önümüzdeki günlerde yapılacak yerel ve genel seçimler olacaktır.

 Öne çıkan İstanbul, AK Parti ve CHP kıyasıya mücadele içinde kaybetmek istemiyor.

AK Parti, iktidarı kaybetmek pahasına da olsa kazanmakta kararlı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kuvvetle muhtemel görünse de aday konusunda, şimdilik CHP’nin adayını bekleyip temkinli olmayı tercih ediyor.

 CHP’nin kanadında kısaca geçmişe göz atarsak,  iktidar olmasa da düne kadar  “devletin yerleşik”  yapısı içerisinde yer almış, CHP’de sular durulmuyor,  dün olduğu gibi bugün de ortalık toz duman.

CHP, Baykal Genel Başkanlığı döneminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlık yarışında Kadir Topbaş karşısında az da olsa parti oylarını yükselterek kaybetmiş, farklı hesaplarla CHP Genel Başkanlığına bir “umut” beklentisi ile getirilen,  Kılıçdaroğlu CHP tabanında ve parti içerisinde pek de  “etkili” olamamıştır.

Yine aynı senaryo!

 Bugün CHP’nin karşısında güçlü bir AK Parti iktidarı var. CHP bu güç karşısında İstanbul’a parti içerisinden adaylar düşünse de risk almak istemiyor.

 Günlerdir konuşulan, beklenen gün geldi ve bilmece çözüldü. Parti içi yönetiminden yükselen muhalif seslere ve İstanbul il teşkilatında görev almış Gürsel Tekin’e rağmen “denize düşen yılana sarılır” misali Kılıçdaroğlu CHP’den ihraç edilen, İstanbul Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül dedi.

Peki, neden Sarıgül?

Yapılan anketlerde CHP’nin açık ara geride seyreden oy oranındaki makas aralığını daraltabileceği

Sarıgül’ün medyatik, karizmatik ve en alt seviyede ve her tür güç merkeziyle ilişki içerisindeki ‘ klientelist’ yaklaşımları

Radikal ideolojik vurgular nedeniyle kendi içine kapanan CHP’yi daha geniş kitlelere açma potansiyeline sahip bir isim olarak düşünülmesi.

Sarıgül üzerinden CHP’ye radikal olmayan yeni bir üslup yeni bir liderlik imajı ile demokrasiden yana halkçı ve özgürlükçü bir siyasal yaklaşım anlayışı ile halka sunulmaya çalışılacak.

Kısacası buna CHP içinde  ”Erdoğan” profili içeren çıkarma hamlesinde denilebilir. 

Mustafa Sarıgül, katıldığı radyo programında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için "dünya lideri" dedi. Kılıçdaroğluna soruldu. O sözlere katılmadığını ifade etti.

Tüm bunlara rağmen CHP’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, İstanbul’da kazansa da kaybetse de asıl hedef, CHP Genel Başkanlığı olacaktır.   

 

[email protected]

twitter @daniscoban