Temmuz ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı ve beklenenden yüksek geldi. Merkez Bankası'nın tahminine göre yıl sonunda yüzde 58 olması beklenen enflasyon, Temmuz'da yıllık bazda yüzde 47,83 artış gösterdi. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 9,49 olarak gerçekleşti. 

En Yüksek Enflasyon 1.5 Yılın Zirvesinde 

Enflasyonun yükselmesinde ücret ve vergi ayarlamaları ile akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkisi belirgin bir şekilde görüldü. Böylece enflasyon Ocak 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak ekonomik çevreleri endişelendirdi. 

Ana Harcama Gruplarına Göre Değişim 

Temmuz ayında en fazla artış yüzde 82,62 ile lokanta ve oteller grubunda yaşandı. En düşük artış ise yüzde 19,31 ile konut grubunda kaydedildi. Eğitim grubunda aylık artış yüzde 2,67 olarak belirlenirken, en yüksek artış yüzde 17,75 ile ulaştırma grubunda görüldü. 

Yurt içi üretici fiyatları da Temmuz'da yükselişini sürdürdü. Yurt içi üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 44,50, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 78,51 arttı. 

Merkez Bankası Başkanı'nı Hafize Gaye Erkan’dan Mesaj 

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon raporunu açıklamış ve sene sonu enflasyon tahminini yüzde 58'e yükselttiklerini duyurmuştu. Başkan Erkan, enflasyonun ilerleyen dönemde düşeceğini ve hedeflerinin tek haneli enflasyon olduğunu vurgulamıştı.