Merkez Bankası'nın raporuna göre, vergi artışları, Türk lirasının değer kaybı ve ücretlerdeki artışlar enflasyondaki bu sert yükselişte etkili oldu. Ayrıca akaryakıt fiyatlarındaki artış ve gıda fiyatlarındaki önemli yükseliş de enflasyonun yükselmesinde rol oynadı. 

Dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ait enflasyon rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, geçtiğimiz ay enflasyon yüzde 9,49 oranında artarak aylık bazda 1,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Merkez Bankası ise "Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayınlayarak enflasyondaki sert yükselişte etkili olan üç faktörü açıkladı. 

Merkez Tek Tek Sıraladı 

Merkez Bankası, temmuz enflasyonundaki yükselişin nedenlerini açıkladı. Tüketici fiyatları, temmuz ayında yüzde 9,49 oranında artarak tarihsel temmuz ayı eğilimine göre oldukça yüksek bir artış kaydetti. Yıllık enflasyon ise 9,62 puanlık bir artışla yüzde 47,83 seviyesine yükseldi. Bu artışta vergi ile yönetilen veya yönlendirilen kalem fiyatlarındaki artışların yanı sıra, Türk lirasının değer kaybı ve ücretlerdeki artışlar etkili oldu. 

Aylık Artışta Akaryakıt Fiyatları Etkisi 

Merkez Bankası raporunun devamında, enflasyonun yıllık bazda ana gruplarda arttığı ifade edildi. Ayrıca aylık bazda incelendiğinde, enerji dahil tüm alt gruplarda yüksek artışlar kaydedildiği belirtildi. Özellikle enerji grubu fiyatlarında meydana gelen artışlar, vergi ayarlamalarının yanı sıra döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle yükselen akaryakıt fiyatlarından kaynaklandığı ifade edildi. 

"Gıda Fiyatları Önemli Ölçüde Yükseldi" 

Temel mal grubu enflasyonunda, kur geçişkenliği yüksek ve hızlı olan dayanıklı tüketim mallarının belirleyici rolü devam ediyor. Hizmet grubu fiyatlarında ise aylık artışlar alt gruplar geneline yayılarak önceki aya kıyasla belirgin bir şekilde güçleniyor. Gıda fiyatları ise mevsimsel ortalamasının aksine, özellikle taze meyve ve sebze grubundaki yükselişin etkisiyle önceki aya göre önemli ölçüde artış kaydediyor. Üretici fiyatları da bir önceki ayın ardından bu dönemde yüksek bir aylık artış gösteriyor. Tüm bu veriler göz önünde bulundurulduğunda, mevsimsellikten arındırılmış verilerde B ve C göstergelerinde aylık artış oranlarında belirgin bir şekilde yükseliş yaşanıyor ve göstergelerin yıllık enflasyonları da artış eğilimini gösteriyor.