2023 yılıyla birlikte birçok hizmet ve ürüne zam üzerine zam yapıldı. Peş peşe yapılan zamlar her ürünün fiyatını zirveye çıkardı. Son olarak Apple tarafından Eylül ayında tanıtımının yapılması beklenen iPhone 15 serisinin fiyatının 100 bin TL'ye kadar çıkacağı öne sürüldü. 

Telefon fiyatlarına gelen rekor zamlar sonrası telefon almak da vatandaşlar için hayal oldu.  Özellikle gençler, yeni bir telefon almanın hayalini kurarken gençler için büyük müjde duyurulmuştu. Buna kapsamda; gençlere vergisiz telefon ve bilgisayar kampanyası gündeme geldi. 

vergi-muafiyeti

Gençlere Vergi Muafiyeti Sağlanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üniversiteli gençlere bilgisayar ve telefon alımında vergi muafiyeti sağlanacağı yönünde taahhüt verilmişti. Bu müjdenin duyurulmasının ardından vergisiz telefon fırsatından kimlerin yararlanabileceği araştırılmaya başlandı. Üniversitelilerin büyük bir sabırsızlıkta beklediği vergisiz telefon ve vergisiz bilgisayar kampanyasında değişiklik yapılacağı öne sürüldü. Üniversiteli gençler, 'Vergisiz bilgisayar alma şartları neler? Vergisiz telefon başvuru süreci ne zaman başlayacak? Kimler vergisiz telefon ve bilgisayar fırsatından yararlanabilecek?" sorularının cevabını internetten yaptıkları araştırmalarda arıyorlar.

Son zamanda gençlere ilişkin çok sayıda vaatte bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversiteli gençlere telefon ve bilgisayar alımında vergi muafiyeti sağlama sözü vermişti. Telefon ve bilgisayar fiyatlarının vergiler sebebi ile yüksek olmasıyla verilen müjde gençleri oldukça heyecanlandırmıştı. Mayıs seçimlerinden beri bu taahhüdün hayata geçirilmemesi ise heyecanlı bekleyişi sürdürdü.

telefon-vergisi

AÖF Öğrencileri Vergisiz Telefondan Yararlanabilecek Mi?

Son yapılan bilgilendirmeye göre; AÖF öğrencileri bu kampanya kapsamı dışında bırakılacak. Normalde üniversite öğrencisi sıfatıyla tanınan AÖF'lüler, bu uygulamadan faydalanamayacak. Bu durum, AÖF öğrencileri arasında tartışmalara yol açacak gibi gözüküyor.

Öğrencilerin büyük bir merakla beklediği başvuru tarihi konusunda ise Eylül'de bir bilgilendirme yapılacağı tahmin ediliyor. Ekim ayı sonuna doğru vergisiz telefon ve bilgisayar başvurularının başlaması bekleniyor.

vergisiz-telefon

Telefonlarda Vergi Oranları ve Fiyatları Hesaplandı

iPhone 14 serisi için ÖTV'siz olarak alınabilecek telefonlarda vergi hesaplaması yapıldı.

  • iPhone 14 128 GB Modeli İçin Hesaplama Şu Şekilde:
    • ÖTV (Yüzde 50): 8.757 TL
    • KDV (Yüzde 18): 4.727 TL
    • TRT Payı (Yüzde 10): 1.578 TL
    • Kültür Bakanlığı Payı (Yüzde 1): 158 TL
    • Toplam fiyat: 15.220 TL

Hesaplama diğer modeller için de yapıldığında, iPhone 14 Pro Max 1 TB modelinin vergisiz fiyatının 16.159 TL olacağı, bu fiyata eklenen vergilerle toplam maliyetinin 27.792 TL'ye çıkacağı aktarıldı.