Apple'ın uydu ortağı Globalstar, iPhone'lardaki acil durum uydu işlevini genişletmek amacıyla Elon Musk'ın şirketi SpaceX ile bir sözleşme imzaladı. Bu anlaşma çerçevesinde, SpaceX Apple'ın cihazları için yeni uyduları fırlatacak. İki şirket arasında SEC dosyasında açıklanan anlaşmaya göre, Globalstar, SpaceX'e 64 milyon dolarlık bir ödeme yapacak. 

Geçtiğimiz yıl, Apple yeni iPhone 14 modellerini tanıtarak SOS uydu arama hizmetini kullanıma sundu. Bu teknoloji, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modellerinin WiFi veya hücresel bağlantısı olmadığında dahi acil servislerle iletişim kurmasını sağlıyor. Ayrıca, bu özellik en son Apple Watch 8 ve Ultra modellerinde de bulunmaktadır. 

Apple Uydu İletişimi İçin Ücret Alacak 

Globalstar, Apple'ın bu girişimdeki ortağı ve söz konusu uyduları yönetiyor. Apple lansmanında, bu özelliğin ilk iki yıl boyunca ücretsiz olacağını duyurdu, ancak ne kadar bir ücret talep edeceği konusunda henüz bir bilgi vermedi. Globalstar'ın SpaceX'e ödediği 64 milyon dolar muhtemelen uyduların işletme maliyetinin sadece bir kısmını temsil ediyor ve bu nedenle Apple'ın SOS seçeneğini kullanmak isteyenlerden ilerleyen dönemlerde ücret talep etme olasılığı yüksek görünüyor. 

Globalstar, mevcut ve gelecekteki ağ kapasitesinin %85'ini Apple iPhone'lara ayırmayı taahhüt ediyor. Ayrıca, tüm personel, yazılım, uydu ve diğer sistemleri sağlama ve sürdürme sorumluluğunu üstleniyor ve talep edilen minimum kalite ve kapsama standartlarını koruma sözü veriyor. Bu hizmet Fransa, Belçika, Kanada, Avusturya, Almanya, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD gibi ülkelerde kullanılabiliyor.