İstanbul Ticaret Odası (İTO), geçtiğimiz ağustos ayında İstanbul'da perakende fiyatlarının artışını ve azalışını kamuoyuyla paylaşarak piyasaların şeffaflığını sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.  

İTO tarafından yapılan açıklamada, İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'nden bulunan 242 üründen 156'sının perakende fiyatlarının yükseldiği, 7 ürünün fiyatının ise düştüğü, 79 ürünün ise fiyatında herhangi bir değişiklik olmadığı belirtildi. Ağustos ayının dikkat çeken verilerinden biri ise ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubuna dahil taksi yolcu taşıma ücretlerinde yaşanan yüzde 75'lik artış oldu. 

Fiyat Artışı Olan Diğer Ürünler 

İstanbul'da ağustos ayında fiyatlarında artış yaşanan diğer bazı ürünler şunlardı: Giyim harcamaları kumaşlar alt grubundan poplin yüzde 60'lık bir artışla dikkat çekti. Gıda harcamaları kapsamında taze fasulye fiyatları yüzde 59,56 oranında yükseldi. Ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yer alan vapur yolcu taşıma ücreti yüzde 59,18 artış gösterdi. Şehir içi otobüs ve raylı sistem yolcu taşıma ücretleri her ikisi de yüzde 51,52'lik bir artış yaşadı. Mektup gönderim ücretleri yüzde 50 artışla fiyatlarını değiştirdi. Dolmuş-minibüs yolcu taşıma ücretleri de yüzde 50 oranında yükseldi. Giyim harcamaları kumaşlar alt grubunda yer alan pamuklu kumaşlar yüzde 46,67 artışla sıralamada bulundu. Gıda harcamaları grubundan zeytinyağı fiyatları yüzde 35,34'lük bir artış yaşadı. Ayrıca, ekmek fiyatları da yüzde 28,96 oranında arttı. 

En Çok Fiyatı Düşen Domates  

2023 Ağustos ayında, Gıda Harcamaları içinde yer alan Yaş Kuru Sebze ve Meyveler alt grubunda bulunan domates fiyatlarında yüzde 17,16'lık bir gerileme kaydedilerek fiyatı en fazla azalan ürün olarak öne çıktı. Gıda harcamaları kapsamında yer alan salatalık, fiyatında yüzde 5,60'lık bir azalış gösterdi. Yaş üzüm, yüzde 4,92'lik bir fiyat düşüşü yaşadı. Kültür, eğitim ve eğlence harcamaları grubundan otel konaklama ücretleri yüzde 4,28 oranında azaldı. Gıda harcamalarından kavun, yüzde 2,87'lik bir fiyat gerilemesi gösterdi.