Asgari ücretin Temmuz ayında zamlanmasıyla beraber dul ve yetim maaşları da gündeme geldi. Konuya yönelik binlerce vatandaş arama yaparken, bizler de dul ve yetim aylığındaki son durumu güncelleyerek içeriğimizi düzenledik. Peki, dul ve yetimler ağustos ayı itibariyle ne kadar aylık alacaklar? İşte yanıtı...
Dul ve yetim aylığı alanların Ağustos ayı itibariyle merakla beklediği zam oranları belli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, 4/A ve 4/B kapsamında gelir ve aylıkların alt sınırları duyuruldu. SGK'nın resmi duyurusuna göre, Temmuz 2023 tarihinden itibaren Aralık ayı sonuna kadar geçerli olacak dönemde maaşlara yüzde 25 zam yapılacağı ifade edildi.
Dul ve Yetim Aylığı 2023'te Ne Kadar Oldu?
Dul ve yetim aylığı alanların veya alacak olanlar, en düşük aylık tutarların ne kadar olacağını merak ediyor ve araştırmaları yoğunlaştırıyor. SGK'nın yayımlandığı tabloya göre, dul ve yetim aylığı almaya hak kazanan vatandaşların alacağı aylıklar, aylığın oranına göre ayrıntılı bir şekilde listelendi. Emekli maaşının bağlandığı ve sigortalının vefat ettiği tarihlerin ölüm aylığı miktarlarını etkilediği de dikkat edilmesi gereken en önmeli konulardan biri olarak belirtildi.
Değişen En Düşük Ölüm Aylığı Tutarları
En düşük ölüm aylığı tutarı, dönemlere göre farklı değerlere sahiptir. Örneğin, bu senenin Ocak ayında en düşük ölüm aylığı tutarı 5.858 TL iken, bu miktar şimdi 7.323 TL'ye çıkmıştı. Alınacak ölüm aylığı tutarı elbette hisse oranına göre değişiklik gösterebilir.
Dul ve Yetim Aylığı Alanlara Maaş Zammı Müjdesi
Öte yandan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun Ekim 2008 tarihinden sonraki ve öncesinde vefat eden sigortalılar için farklı taban aylık tutarları tespit edilmektedir. 2000 yılı sonrasında prim ödenenler ve 2000 yılı öncesinde sigortalı olanlar için de ayrı ayrı taban aylık miktarları tabloda belirtilmiştir.
Dul Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
Dul maaşı alacak bireyler için ölen eşin en az 1800 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primini bildirmiş olması şartı bulunmaktadır.
SGK'li olanlar için en az 5 sene sigorta ve 900 gün prim şartı aranıyor. Eşin çalışıyor olması veya emekli olması durumunda ise aylık bazda belli kesintiler yapılıyor. Çalışmayan veya emekli olmayan koca, ölen eşinin maaşının yüzde 75'ini alabilirken, çalışıyorsa, yüzde 50'sini alabiliyor.
Maaş alabilecek durumda çocuklar varsa, ödenecek para belli oranlarda paylaştırılabiliyor. Burada ise eş olarak 'resmi nikahlı' evlilikler kast ediliyor. Resmi nikahlı olmayan evliliklerde çocuklar olsa dahi ölüm aylığı hakkı bulunmuyor.
Erkek ise SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa ya da emekliyse, ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alabiliyor. Eğer çalışmıyor ve Bağkur'lu da değilse, ölen eşinin aylığının yüzde 75'inden faydalanabiliyor.
Ölen eş eğer Emekli Sandığı'na tabi ise ve memur ya da memur emeklisiyse, bu durumda erkek, ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alabiliyor. Bu hakkı elde edebilmesi için ise ölen eşin en az 5 senelik memuriyeti tamamlaması bekleniyor.