Tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Yargıtay Başkanlığı'nda gerçekleşti. Akarca, yaptığı konuşmada, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin 12 yıl olan görev süresi sınırının kaldırılması gerektiğini vurguladı. 

Akarca, temyiz incelemesi görevinin uzmanlık gerektiren bir konu olduğunu belirterek, bu görevin ancak engin bilgi birikimi ve deneyimle yerine getirilebileceğini ifade etti. Bu nedenle, 12 yıllık görev süresi sınırının kaldırılması gerektiğini savundu. 

Yargıtay Başkanı, mevcut yasal durumun devam etmesi halinde, Yargıtay üyelerinin önemli bir kısmının aynı anda değişmesinin, kurumsal hafızayı ve kültürü zayıflatabileceğini ve liyakatlı aday bulma sürecinde sorunlar yaşanabileceğini dile getirdi. 

Akarca ayrıca, Yargıtay'ın içtihadı birleştirme kararı müessesesinin, içtihat farklılıklarını önlemekte yetersiz kaldığını belirterek, bu alandaki çalışma usullerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda, farklı dairelerin aynı tür davalarda farklı kararlar vermesini engellemek için daha etkili bir işbirliği çağrısında bulundu. 

Son olarak, daire kararlarının kendi içinde çelişki içermemesi gerektiğini vurgulayan Akarca, daireler arasında rotasyonun çelişkili kararlara yol açmadan düzenlenmesi gerektiğini önerdi.