Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki pazar gününden itibaren etkisini artıracak olan sıcak hava dalgasının, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz'in iç bölgeleri, Orta ve Doğu Karadeniz bölgeleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da gelecek hafta boyunca mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde seyredeceği öngörülüyor. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, ‘’Mevcut sıcak hava dalgası hâlen ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerinde etkili olmaktadır. Ancak 13 Ağustos 2023 Pazar gününden itibaren bu sıcak hava dalgasının etkisinin artarak diğer bölgeleri de kapsayacağı öngörülmektedir. Önümüzdeki hafta boyunca İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz'in iç bölgeleri, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor.’’ ifadelerine yer verildi. 

5 Gün Sürecek, Dışarı Çıkmayın 

CNN TÜRK'ün Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sıcak hava dalgasının 5 gün boyunca devam edeceğini ve etkileyeceği bölgeleri açıkladı. Prof. Dr. Şen, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Yarından (pazar) itibaren Basra'dan gelen sıcak hava etkisiyle İç Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu'nun batısı aşırı sıcaklarla karşılaşacak. Bu bölgelerde yer alan bazı illerde rekor seviyede sıcaklıklar kaydedilebilir. 5 gün sürecek olan sıcak dalgası ise Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerini etkilemeyecek." 

Geçtiğimiz haftalarda batı bölgelerimiz aşırı sıcakların etkisi altındaydı. Bu hafta Pazar'dan Çarşamba'ya kadar İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Akdeniz bölgeleri sıcak hava dalgasının etkisi altında olacak. Sıcak hava dalgası, doğal afetlere yol açabilir. Bu bölgelerde ikamet edenler, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmayın. 

Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde sıcaklık değerleri normal seviyelerde seyrediyor. Ancak bugün Marmara ve Kuzey Ege bölgelerinde poyraz fırtınası etkili olabilir, bu nedenle denizcilerin dikkatli olmaları gerekmektedir. 

Bir Uyarı da Bakan Özhaseki'den 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, önümüzdeki 1 hafta boyunca sürecek olan sıcak hava koşullarıyla ilgili olarak vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. 

Bakan Özhaseki, sosyal medya platformundan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 13 Ağustos Pazar gününden itibaren başlayacak olan sıcak hava dalgasına dair uyarısını paylaştı. 

Yapılan uyarıya göre, ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerinde hali hazırda etkisini gösteren sıcak hava dalgasının, 13 Ağustos Pazar gününden itibaren artarak diğer bölgelere de yayılacağı belirtildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde önümüzdeki hafta boyunca hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı verilere göre, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının farklı bölgelerde şu şekilde seyredeceği tahmin ediliyor: Ankara'da 33-38, İstanbul'da 28-29, İzmir'de 32-34, Kayseri'de 37-40, Adana'da 38-45 ve Mersin'de 36-43 derece aralığında olması öngörülüyor. 

Bakanı Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre önümüzdeki hafta boyunca ülkemizi etkisi altına alacak olan yüksek sıcaklıklara karşı vatandaşlarımızdan tedbirli olmalarını ve gereksiz dışarı çıkışlardan kaçınmalarını rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

Editör: Öznur Tekeli