Türkiye genelindeki otomobil yetkilileri ve İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, piyasada görülen bu olumlu değişiklikleri değerlendirdi. Bazı sıfır araç modellerinde yüzde 3 ile 5 arasında indirimler yapıldığını belirten Ertemel, bu rahatlamayı yıl sonuna doğru daha da belirgin bir şekilde hissedeceklerini açıkladı. 

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen uygulamaların, spekülatif fiyatların önüne geçmede etkili olduğunu ifade eden Ertemel, bu uygulamalar sayesinde talepte azalma olduğunu ve ikinci el araç fiyatlarının artışının durduğunu vurguladı.

Denetimlerin sıkı bir şekilde sürdürülmesi, vatandaşların aşırı fiyat taleplerine karşılık vermemesi ve sıfır araç tedarik sorunlarının azalmasıyla birlikte, bu tür araçların satışında veya talep bulmada zorluklar yaşandığını belirtti. 

Ertemel, "Sıfır araç talebi, temmuz ayında hala yüksek olsa da ikinci el piyasasında azalma yaşanıyor. Kredi erişiminde yaşanan zorluklar, talepteki düşüşün önemli bir nedenidir. Yeni yönetmeliklerle ticari amaçla araç alan bireysel kullanıcıların, yani kayıt dışı ticaret yapan kişilerin büyük bir kısmının siparişlerini iptal ettiğini gözlemliyoruz. Bu da ihtiyaç odaklı otomobil almak isteyen vatandaşların talebinin öne çekilmesine yol açıyor" şeklinde konuştu. 

Editör: Öznur Tekeli