Ekonomideki bu yeni vizyon, Türkiye'nin ortodoks politikalara dönmesiyle birlikte hareketlenen borsada büyük bir yatırımcı ilgisini tetikledi. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) 15 Ağustos tarihli verilerine göre borsada yatırımcı sayısı 5 milyon 636 bin 160 seviyesine ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. 

Kısa bir süre içerisinde yaşanan bu çarpıcı artışla, yatırımcı sayısı 31 Temmuz'daki 5 milyon 99 bin 82 seviyesinden 15 gün içinde 537 bin kişi daha artarak yeni yatırımcıları ağırladı. MKK'nın verilerine göre aylık yatırımcı sayısı artışı 1 milyon 216 bin 954'e ulaştı ve aylık artış oranı yüzde 27,54 olarak kaydedildi. Yıllık bazda yapılan incelemelerde ise yatırımcı sayısındaki artışın 3 milyon 3 bin 214 olduğu ve yıllık artış oranının da yüzde 114,06 seviyesine yükseldiği görüldü. 

Uzmanlar, artıştaki etkileri değerlendirirken, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından getirilen son düzenlemelerin halka arzlardan daha fazla tutar alabilmek amacıyla yatırımcıların daha fazla hesap açmasını teşvik ettiğini belirtiyorlar. Bunun yanı sıra, yeni ekonomi yönetiminin olumlu beklentileri ve politika değişiklikleriyle birlikte oluşan iyimser hava da yatırımcıların borsaya olan ilgisini artırdı.

Editör: Öznur Tekeli