1 Ekim'de TBMM'nin açılması ile birlikte bomba gibi bir torba yasa gündeme gelecek. Yeni torba yasada neredeyse 80 milyon vatandaşı ilgilendiren düzenlemeler var. Torba yasa maddeleri içinde emekliye ek zamirdir taşerona kadro, memur ve emekli Toplu sözleşme zammı, bağ kurluya çift maaş, erken emeklilik, faizsiz kredi, gençlere vergisiz telefon bilgisayar ve ücretsiz internet başlıca maddeler.

TBMM'nin açılması ve düzenlemelerin hayata geçmesi heyecanla bekleniyor. Özellikle erken emeklilik düzenlemesi ve taşerona kadro konusu uzun süredir gündemde. Yine 17 milyon emekli vatandaşı ilgilendiren emekliye ara zam düzenlemesi de bu torba yasa ile birlikte meclis genel kuruluna gelecek. Peki torba yasa maddeleri neler? 2. Torba yasa ne zaman TBMM'ye sunulacak?

tbmm-torba-yasa-2

TORBA YASA MADDELERİ NELER?

Milyonlarca vatandaş 1 Ekim'de meclisin açılmasını ve ikinci torba yasanın meclise gelmesini bekliyor. Bir yandan da torba yasa maddeleri detaylı bir şekilde araştırılıyor. Yeni torba yasa ile birlikte meclis gündemine gelecek olan çok sayıda düzenleme var. Neredeyse 80 milyon vatandaşın tamamını ilgilendiren düzenlemelerin hızlı bir şekilde genel kurulda oylanması ve meclisten geçerek yasalaşması bekleniyor. İşte 2. Torba yasa maddeleri:

Evlenecek gençlere faizsiz evlilik kredisi: TBMM'ye sunulacak torba yasa ile birlikte aile koruma kalkanı paketi devreye alınacak. Bu paket kapsamında evlenecek gençlere faizsiz kredi desteği sağlanacak.

SSK ve bağ-kur emeklisine ilave zam: TBMM'ye sunulacak olan torba yasa ile gündeme gelecek diğer bir konu ise SSK ve bağ-kur emeklisine ek zam olacak. Ekim ayında düzenlemenin meclisten geçmesi bekleniyor.

Öğrencilere vergisiz telefon ve ücretsiz internet: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açıkladığı öğrencilere vergisiz telefon ve bilgisayar ile ücretsiz internet konusu da torba yasa ile birlikte genel kurula sunulacak.

Taşeron İşçilere Kadro: Uzun süreden beri beklenen taşeron işçilere kadro düzenlemesinin de yeni torba yasa ile birlikte tbmm'den geçeceği tahmin ediliyor.

Bağ-Kurlulara erken emeklilik: Torba yasa maddeleri içinde yer alan diğer bir düzenleme ise SSK ve bağ-kur arasında prim eşitlemesi olacak. Bu düzenleme ile birlikte Bağ-kurlular için prim indirimi ve erken emeklilik söz konusu olacak.

Ev hanımlarına emeklilik: Ev hanımlarına isteğe bağlı sigorta primi desteğiyle torba yasa maddeleri içinde yer alacak. Bu sayede ev hanımları devlet desteği ile birlikte erken emekli olma şansına sahip olacak.

Vatandaşlık maaşı: Yeni torba yasa ile birlikte vatandaşlık maaşının da devreye alınması bekleniyor. Vatandaşlık maaşı kapsamında her haneye en az bir asgari ücret girmesi sağlanacak.

tbmm-torba-yasa-1

TORBA YASA NE ZAMAN TBMM'YE GELECEK?

Merakla beklenen ikinci torba yasa düzenlemesinin TBMM açılır açılmaz meclis genel kuruluna sunulması bekleniyor. Bakanlıklar torba yasa düzenlemesi ile ilgili son çalışmalarını yürütüyor. 1 Ekim'de TBMM'de yeni yasama döneminin başlaması ile birlikte madde madde yasa teklifleri meclise sunulacak. Yapılacak olan oylamaların sonucunda Meclisten geçen maddeler resmi gazetede Cumhurbaşkanı imzası ile yayınlanarak yürürlüğe girecek.

Editör: Betül Gümüş