EYT yasasıyla gelen 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlara verilen emekli hakları sonrası maaşlar da yatmaya başlamıştı. 2 milyon 250 bin kişinin faydalandığı EYT'de staj ve çıraklık mağduriyeti çıkmıştı. Staj mağdurları EYT'den yararlanabilir mi, çırak ve staj mağdurlar EYT'de faydalanabilecek mi Torba yasada belli oluyor.

EYT'nin Meclis'ten geçen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onay almasıyla birlikte gözler Staj ve çıraklık mağdurlarına çevrilmişti. Zorunlu stajdan faydalanmak zorunda kalan ve sigorta girişleri olan mağdurlar emeklilik hakkı kazanamamıştı. Şimdi gözler eni eYT yasasında. EYT'de torba yasada sürprizler olacak mı merak ediliyor.

Staj ve çırak mağdurları son dakika EYT'den faydalanabilecek mi?

Yeni düzenlemeye birlikte staj ve çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası ödenirken, emekli olmak için ödenen primler yatırılmıyordu. Bu sebeple staj ve çıraklık dönemleri emeklilik hesaplarına dahil edilmemişti. 

Bazı mesleklerde sigortalı olmaksızın ilk 6 ayı mahmekelerde 6 ayı da avukat yanında olmak üzere Avukatlar borçlanabiliyor. Ayrıca staj yapmış anneler, staj ve çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabiliyordu. 

Vedat Bilgin heyacanlandırdı!

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çıraklık yapmış kişileri heycanlandıran açıklamalar yaptı. Çıraklık için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Bilgin "Stajın bir mağduriyet olmadığını biliyoruz, stajyerlerle iş akdi yapılmadığını ve bu nedeniyle emeklilik primlerinin ödenmediğini söyledi. 

Gözler Torba Yasaya çevrildi!

Meclisin açılmasına sayılı gün kalan gelen açıklamalr sonrası EYT Staj çıraklık artık Torba yasada kesin olarak yer alması bekleniyor. Bu kişilere borçlanma imkanı verilmesi şu an için masada en büyük etken. Beklenen düzenleme gerçekleşirse, çıraklık süreleri sigorta süresi kabul edilip, işe başlangıç tarihleri geriye çekilecek. Ancak prim ödenmese de bu kişilerin çıraklık sigortası yapılmış olması şart olarak görünüyor.

Editör: Berkay Keskin"