Emekli maaşlarına temmuz ayının ilk günlerinde haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından refah payı dahil yüzde 25 oranında zam yapılmıştı. Söz konusu artış kök maaşlar üzerinden hesaplandığı için en düşük emekli maaşı 7500 TL olarak kalmaya devam etti. Emekliler de yıl içinde ara zam yapılıp yapılmayacağına dair araştırmalar yapmaya başladılar. Bu çerçevede, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışmalara başladığını belirtmişti. Emekli zammı için sürecin hangi tarihten itibaren başlayacağı da belli oldu.

Emekli Zammı Ne Zaman Açıklanacak?

 Emekli maaşlarına her yıl ocak ve temmuz ayında zam yapılıyor ancak bu yıl sonbaharda da ara zammın hayata geçmesi bekleniyor. AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım önceki günlerde yaptığı açıklamalarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çalışmalara başlamasının ardından emekli zammının gündeme geleceğini belirtmişti. Bu kapsamda, Meclis ekim ayında çalışmalara başlayacağı için ekim ayı itibariyle emekli maaş zamları için görüşmelerin başlayacağı tahmin ediliyor.

Emekli Zammı Ne Kadar Olacak?

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emekli maaşları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırlıkları sürdürdüğünü belirtmesi ve AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın da meclisin açılmasının ardından emekli maaşlarında ciddi artışın hayata geçirileceğini belirtmesinin ardından,  emekli maaş zamları ile ilgili hesaplamalar hız kazandı.  Bu çerçevede, sonbahardaki zammın yanı sıra ocak zammı içinde hesaplamalar yapılıyor. Ocak ayında gerçekleşecek olan artışta enflasyon verileri belirli belirleyici olacağı için Merkez Bankası 'nınyıl sonu enflasyon beklentisi ile hesaplamalar sürüyor.  Merkez Bankası'nın tahminleri gerçekleşir ve yıl sonunda yüzde 58 enflasyonu ortaya çıkarsa, SSK ve Bağ-kur emeklileri için 6 aylık zam oranı yüzde 31.92 olacak. Temmuz ayında olduğu gibi ocak ayında da refah payı eklenirse yüzde 31.92 oranı artabilir.

Editör: Ali Kurt