Artık bir gün bile çalışamamış ev hanımları da emekli olabilecek! Yapılan son düzenlemeyle birlikte milyonlarda ev hanımı için emekli olma hakkı geldi. Peki Türkiye’de ev hanımları nasıl emekli olabilir? Ev hanımlarına emeklilik yöntemleri neler? Sizin için tek tek araştırdık.

Ev Hanımlarına Emeklilik Yöntemleri

Milyonlarca ev hanımı normal bir çalışana göre çok daha fazla mesai ve efor harcamasına rağmen emekli olamıyordu. Herhangi bir gelire sahip olmaması ve adına prim ödemesi yapılmıyor olması nedeniyle ev hanımları emeklilik hakkından yararlanma şansına sahip edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından gerçekleştirilen düzenleme ile birlikte ev hanımlarına emeklilik hakkı getirildi.

Ev Hanımlarına İsteğe Bağlı Sigortalılık ile Emeklilik

Ev hanımları için getirilen emeklilik yöntemleri arasında ilk sırada isteğe bağlı sigortalılık bulunuyor. Ev hanımları SGK tarafından sağlanan isteğe bağlı sigortalılığa başvuruda bulunarak, emeklilik hakkı elde edebiliyor. İsteğe bağlı sigortalılık sistemine dahil olan ev hanımları sigorta prim ödemelerini kendisi gerçekleştiriyor. Bu sayede isteğe bağlı sigortalılık prim ödemelerinin “SGK emeklilik hesaplaması” için değerlendirilmesini sağlayabiliyor. İsteğe bağlı sigortalılık primi ödemeleri sayesinde ev hanımları SGK emeklilik şartları olan prim gün sayısı şartlarını tamamlayabiliyor. Böylelikle de SGK’dan emeklilik hakkı elde edebilme şansını yakalıyor.

SGK Ev Hanımlarına Emeklilikte Vergi Muafiyeti Fırsatı

SGK tarafından ev hanımlarına emeklilik için sağlanan emeklilik yöntemlerinden birisi de vergi muafiyeti hakkı. Türkiye genelinde devlet tarafından “kendi başına ürettiği” ürünleri satan ev hanımlarının vergiden muaf olmaları sağlandı. Yani ev hanımları evde yaptıkları ürünleri satarak, buradan bir gelir elde edebiliyor. Elde ettiği gelir ile hem hizmet yılı hem sigorta prim gün sayısı koşullarını emeklilik için biriktirebiliyor. Aynı zamanda da vergi muafiyeti desteği sayesinde de vergi mükellefi olmuyor ve ekstra gelirine istinaden vergi ödemesi gerçekleştirmiyor. Bu şekilde ev hanımlarının elde edecekleri bu gelirler üzerinden emeklilik hakkını elde edebilmelerinin önü açılmış oluyor. Ev hanımları SGK’da sigortalı olabildiğinden prim ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirerek, SGK emeklilik şartlarını yerine getiriyor. Dolayısıyla uzun yıllardır emeklilik konusunda çok ciddi hak kaybı yaşayan ev hanımlarına emeklilik yolu açılmış oluyor.