Aktuna, siyaset yapma zemininin ortadan kalktığını belirterek, iktidar ve muhalefetin geleneksel siyasi tarzının dışında bir hareket başlatma amacıyla bu adımı attığını ifade etti. 

Aktuna, yaptığı açıklamada cumhurbaşkanı seçim süreci ve sonrasında muhalefetin öz eleştiriden uzak bir tavır sergilemesinin istifasının temel sebeplerinden biri olduğunu belirtti. Muhalefet partilerinin kendi iç sorunlarıyla meşgul olduğunu ve topluma umut vermekten uzak göründüklerini vurgulayan Aktuna, "Cumhuriyet Halk Partisi ayrı bir kaos yaşıyor. İYİ Parti ayrı problemlerle uğraşıyor. İkisi de şu anda topluma umut vermekten uzak gözüküyorlar." şeklinde değerlendirmede bulundu. 

Aktuna, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirerek, demokrasi dersi veren bu liderlerin kendi iç demokratik süreçlerinde blok liste gibi uygulamaları tercih etmelerini eleştirdi. Kendi derdine düşmüş bir muhalefet olarak nitelediği iki parti liderinin, siyasi etkilerinin azaldığını ve halkın gözünde umut verici olmadığını dile getirdi. 

Aktuna, son bir senedir siyasi geleceği için çalışmalar yürüttüğünü ve önce hareket, ardından parti kurma hedefiyle ilerlediğini belirtti.