TCMB, ekonomik sadeleşme süreci çerçevesinde Türk lirası mevduatlarını artırmak ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarını azaltmak amacıyla önemli düzenlemelere imza attı. 

TCMB, yabancı para mevduatların KKM hesaplarına dönüşümünü hedefleyen uygulamaya son verme ve TL mevduatlarını teşvik etmek için ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verme kararı aldı. 

Bu değişiklikler, Türk lirası mevduatlarını artırarak ve KKM hesaplarını azaltarak makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. 

Yeni Düzenlemeler ile TL Mevduatlar Artıyor, KKM Hesapları Azalıyor 

TCMB'nin alınan kararları kapsayan tebliği, Resmî Gazete'de yayımlandı. Bu çerçevede, yabancı para mevduatlardan KKM hesaplarına dönüşüm hedefi ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son veriliyor. 

Yapılan düzenlemeler, TL vadeli mevduat hesaplarını destekleyerek ekonomik istikrara katkıda bulunmayı ve kur korumalı hesaplardan TL mevduatlara geçişi teşvik etmeyi amaçlıyor. 

Bu bağlamda, Merkez Bankası, kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplarına geçişin hızlandırılması ve kur koruması bulunmayan TL payının artırılması hedefine odaklanıyor. 

Editör: Öznur Tekeli