Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası Demiryol İş üyeleri, İzmir'de metro ve tramvaylarda greve başladı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması sonucunda, metro ve tramvaylar sabah saatlerinden itibaren seferlerine ara verdi. 

Her gün yaklaşık 400 bin İzmirlinin ulaşım can damarlarından olan metro ve tramvay hattındaki grev, 10. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmazlık yaşanması üzerine gerçekleşti. İzmir Metro AŞ'de 625 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde, işverenle yapılan müzakereler sonuç vermedi ve sendika greve gitme kararı aldı. 

Grevin nedeni olarak ücret konusundaki anlaşmazlık gösterilirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bir yetkili yaptığı açıklamada, taraflar arasında ciddi bir ücret farkı olduğunu ve görüşmelerin sabaha kadar sürdüğünü belirtti. 

Tunç Soyer Açıklama Yaptı 

Metro ve tramvay çalışanlarına yapılan tekliflerdeki uçurum, grevin kaçınılmaz hale gelmesine neden oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Metro A.Ş. ile Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin kamu çalışanları için uygun bir ücretle sonuçlanamadığını üzüntüyle belirterek, sendika yetkililerini sağduyuya çağırdı. 

Başkan Soyer, "İzmirliler ve belediyemiz, bu tür mağduriyetleri hak etmiyor. Metro ve tramvay çalışanlarına, belediye şirketleri içerisinde en iyi şartları sunduk" dedi. 

Soyer, kendi tekliflerinin en düşük net ücret olarak 22.105 TL olduğunu, ancak sendikanın en düşük giydirilmiş net ücret talebinin 33.813 TL olduğunu ifade etti. İşçilerin taleplerinin, Türkiye şartlarında pek çok kamu kurumundan ve özel sektörden daha yüksek olduğuna dikkat çeken Soyer, İzmir'in, bu düzeydeki bir grevi hak etmediğini vurguladı. 

Greve giden metro ve tramvay çalışanlarının taleplerini duyuracak diğer yöntemler olduğunu belirten Başkan Soyer, doğrudan grevin, ulaşım felcine ve ciddi mağduriyete neden olduğunu ifade etti. Grevin ne kadar süreceği ve taraflar arasında bir çözüm sağlanıp sağlanmayacağı, ilerleyen günlerdeki müzakerelerle netlik kazanacak.