Artan enflasyon, inşaat sektöründe görülen fiyat artışları ve yaşanan ekonomik kriz sebebi ile ev sahibi olmak neredeyse imkansız hale geldi. Özellikle gençler, ev almanın hayalini bile kuramaz duruma geldi. Öte yandan, ev kiralarına yapılan fahiş zamlar, ev sahipleri ile yaşanan anlaşmazlıklar da vatandaşları 'kiracı' olmaktan bıktırdı. 

Önceki senelerde birikim yapıp ev almak ya da kredi çekip kira öder gibi ev sahibi olmak vatandaşlara cazip geliyor ve bu yolla birçok kişi mülkiyet sahibi olabiliyordu. Şimdilerde bankalar tarafından sunulan kredilerin kapalı olması da ev sahibi olmanın önünde engel oluşturdu. 

ev-almak

Devletten Ev Sahibi Olacaklara Destek

Herkes ev sahibi olma hayalini rafa kaldırmışken ev almak isteyenleri sevince boğacak bir müjde verildi. Büyük müjde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından duyuruldu. İlk kez konut alacaklara finansal destek açıklaması dikkat çekti.

İlk kez ev alacaklara kredi desteği haberini duyanlar araştırma yapmaya başladı. Müjdeyi duyanlar, "İlk kez ev sahibi olacaklara destek şartları neler? İlk kez ev alacaklara kredi veriliyor mu? İlk ev için kredi desteği var mı?" şeklindeki sorulara yanıt arıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın ilk kez ev satın alacakları ilgilendiren açıklaması toplumda büyük bir heyecan yarattı.

Yılmaz, devletin ilk kez ev satın almak isteyenlere destek vereceğini dile getirdi. Yılmaz, "Konut arzı teşvik edilecek. İlk konut alacak olanlara finansal destek verilecek" dedi.

cevdey-yilmaz

Krediler Açılacak Mı?

Ekonomik gelişmelere ilişkin açıklamada bulunan Yılmaz, "Finans kesiminin yeni ekonomi politikaları konusunda memnuniyeti mevcut, Ülke risk priminde düşüş uluslararası kaynaklara erişimi kolaylaştırıyor.  Yatırıma dönük kredilerin seçici bir şekilde sürdürülmesine ilişkin çalışma başlattık önümüzdeki dönemde duyuracağız. Orta Vadeli Program (OVP) Eylül ayının ilk yarısında yayımlanacak, öngörülebilirliğin arttığı bir ortama geçilecek, OVP'le beraber uluslararası alanda daha yoğun bir çaba içine girilecek. Enflasyonla mücadele ederken resesyona düşmemek için üretimi, ihracatı devam ettirme çabamız var. Bu ikisini aynı anda yapmak zorundayız." ifadelerine yer verdi.

Konut satışlarına ilişkin yürütülen çalışmaların detaylarını paylaşan Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

"Konut arzına ilişkin değerlendirmeler yapıldı, ilk konut edinimini teşvik edecek mekanizmalar üzerinde duruldu. Yeni finansal enstrümanlar konusu gündeme geldi. Kısa vadeli mevduat yapısı ile uzun vadeli projelerin finanse edilmesine ilişkin zorluklar ifade edildi."