65 yaş üstü vatandaşlara büyük müjde geldi! Eğer sizin de yaşınız 65 yaşın üzerindeyse ve hiçbir maddi geliriniz ya da sosyal güvenceniz yoksa devlet tarafından aynı emeklilik gibi maaş alma şansına sahip oluyorsunuz ancak bu maaşı almanın elbette bazı şartları ve koşulları bulunuyor. Bugün sizler için 2023 yılında 65 yaş üstü vatandaşların alabileceği emekli maaşı nedir? Nasıl alınır? Aylık ne kadar maaş veriliyor? Bunlara hep beraber bakacağız.

Yaşı Maaşı Nedir?

Bildiğiniz gibi Türkiye genç nüfuslu bir ülke olsa da hemen hemen her evde en az 1 yaşlı vatandaş bulunuyor. Hızla artan yaşlı nüfusuyla birlikte bazı kişiler emeklilik şansı yakalayamıyor. Özellikle de hiç çalışma hayatı olmamış kişiler yaşlılıklarında birikimleri ya da gayrimenkulleri yoksa büyük zorluk çekiyor. Bu tip durumların farkında olan SGK ise 65 yaş üstündeki vatandaşlara özel olarak bir maaş sistemini getirdi. Eğer sizin de bir yakınınız 65 yaşın üstündeyse ve sosyal güvencesi yoksa her ay 2.348 TL maaş alma şansına sahip olabilir!

Yaşlı Maaşı Alınması İçin Şartlar Nedir?

SGK'nın yaşlı ve muhtaç vatandaşlara uyguladığı bu sistemden yararlanmak için bazı şartlar bulunuyor. İlk olarak kişinin 65 yaşını doldurmuş olması aranıyor, ayrıca başvuran kişinin Türkiye Cumhuriyeti olması ve hiçbir sosyal güvencesinin SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı (4A,4B,4C) bulunmaması gerekiyor. Son olarak aranan bir diğer şart ise başvuru yapan kişinin aylık gelirin muhtaçlık sınırının altında olması.

Başvuru Sırasında Hangi Evraklar Gerekiyor?

Eğer siz de yaşlılık maaşına başvurmak istiyorsanız, gerekli evrakları size en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na veya Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne teslim etmeniz gerekiyor. İstenen evraklar ise şu şekilde; kimlik, 2 adet vesikalık fotoğraf, fakirlik durum belgesi, maaş almadığınızı gösteren resmi belge, mal bildirimi, sağlık kurulundan alınan rapor ve başvuru dilekçesi.

Ne Kadar Yaşlılık Maaşı Alabilirim?

Eğer siz de yaşlılık maaşı alacaksanız ilk bilmeniz gereken şey, bu maaşı 3 ayda bir alacağınızdır. Normal emekliler gibi aydan aya değil de 3 ayda bir toplu şekilde alıyorsunuz. Maaş ise 2023 yaşlılık maaşı ücreti Temmuz ayından itibaren 2.348 lira.