Merkez Bankası'nın faiz kararları, uluslararası faktörlerin yanı sıra, ülkemizde dolar kurunun Türk lirası karşısındaki değerini tespit eden en önemli etmenler arasında bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 28 Mayıs seçimlerinden sonra büyük bir anlayış değişikliğine giderken, haziran ve temmuz ayındaki toplantılarda faiz artışları yapıldı.

dolar-ne-olacak

İlk yapılan toplantıda 650, ikinci toplantıda ise 250 baz puan artırım yapan Merkez Bankası'nın hamleleri piyasalarca yetersiz bulunurken, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yanına atanan 3 yardımcı liyakat açısından ekonomistlerden tam not aldı ve gözler Ağustos'ta gerçekleştirilecek toplantıya çevrildi .

Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Olacak?

24 Ağustos tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde alınacak faiz kararına ilişkin tahminlerin bulunduğu AA Finans Para Politikası Kurulu Beklenti Anketi'ne göre ekonomistlerin tamamı politika faizinin bu toplantıda da artırılacağını tahmin ediliyor.

Ekonomistler tarafından faiz artırımı bekleniyor ve en düşük tahmini 100 baz puan olurken, en yüksek tahmin ise 250 baz puan olarak kaydedildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz artırımlarına karşı olduğuna ilişkin iddialardan sonra faizlerin yüzde 20'nin üzerine çıkartılmasının mümkün olmadığı ifade edilirken, iktisatçılar ise faizlerin enflasyon seviyelerine çıkartılmaması durumunda kur artışlarının süreceğine yönelik uyarısı yapıldı.

merkez-bankasi-dolar

AA Finans'ın 15 ekonomist ile hazırladığı ankette toplantının ardından politika faizi beklentileri yüzde 18,50 ile yüzde 20,00 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 20 ile 30 arasında kaydedildi.

Ekonomistlerin sene sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 26,50 olarak kayıtlara geçti.

Önceki ay yapılan PPK toplantısında politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 15,00'dan yüzde 17,50'ye çıkartılmıştı.

Merkez Bankası'ndan Dolar Tahmini

Her ay yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Ağustos sayısını yayımlayan Merkez Bankası ise cari yıl sonu için dolar kurunu 30 lira seviyelerine çıkarttı. 40 katılımcının ortalama görüşlerine göre 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle dolar/TL paritesinin 30 lira seviyelerine yaklaşması tahmin edilirken, önceki senelerde devam ettirilen 'kuru baskılamak' maksatlı arka kapı müdahalelerinin ise son bulacağı düşünülüyor.

Dolar Yükselecek Mi?

Piyasalar, önceki ay olduğu gibi toplantıdan 250 baz puanlık bir artış kararının çıkacağını ön görerek fiyatlamasını yapmış olsa da, herhangi bir sürprizin yaşanması durumunda kurda ileri veya geri yönlü sürprizler ortaya çıkabilir.

Ünlü ekonomistlerden Kerim Rota, 3 yeni yardımcının atanmasından sonra gerçekleştirilecek ilk PPK toplantısı olması sebebi ile bir sürpriz yaşanabileceğini kaydederek, özellikle Osman Cevdet Akçay'ın piyasalarda sürpriz beklentisi oluşturduğuna dikkat çekti. Kerim Rota, faizlerin sürpriz bir şekilde 22.5 seviyesine çıkma ihtimalini göz önüne alırken bu durumun yaşanması durumu dolar kurunda yeniden 27 liranın altına sarkmalar görülebileceği ifade edildi.

Editör: Süleyhan Avşar