Çanakkale'nin merkeze bağlı Kayadere köyünde dün öğle saatlerinde başlayan orman yangını, hızla büyüyerek 1500 hektarlık alana yayıldı. Rüzgarın da etkisiyle kontrol edilemez hale gelen yangını kontrol altına alma çalışmaları aralıksız sürüyor. Yetkililer, yangın nedeniyle 9 yerleşim yerinin tahliye edildiğini açıkladı. Çanakkale Boğazı'nın kuzey-güney gemi geçişleri de güvenlik önlemi amacıyla kapatıldı. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının 800 hektarı orman alanı olmak üzere toplamda 1500 hektarlık alana yayıldığını belirtti. Yangının başladığı saatlerde şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayıldığını ve yerleşim yerlerini tehdit ettiğini ifade eden Yumaklı, yangınla mücadelede ekiplerin büyük çaba gösterdiğini kaydetti. 

Yangının etkisi altında 7 ev küle dönerken, 48 kişi dumandan etkilendi ve tedavi altına alındı. Yangın bölgesindeki rüzgarın saatte 70 kilometre hızla esmesi ve düşük nem seviyesinin yangınla mücadeleyi zorlaştırdığı belirtildi. Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı'nın gemi geçişleri kapatılırken, çevredeki hastanelerde dumandan etkilenen kişilere tedavi uygulandı. 

Çanakkale Valiliği, yangının büyüme riski nedeniyle tedbir amaçlı olarak 9 yerleşim yerinin boşaltılacağını duyurdu. Vatandaşlar Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiğinin tek yönlü olarak düzenlendiğini ve deniz kenarına inme riskine karşı hazırlıklı olduklarını bildirdi. 

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, yangın mahallindeki köylerde vatandaşların dikkatli olmalarının önemini vurgularken, söndürme çalışmalarının en kısa sürede sonuçlandırılacağını ve can kaybı veya yaralanma olmadığını belirtti.