Ekonomik şartların ağırlaşması ile zorlaşan yaşamda vatandaşlar ne yapacağını kara kara düşünürken hükümet sunduğu destek ödemeleri ile vatandaşlara nefes aldırıyor. Devletin sunduğu destek ödemelerinden faydalanmak isteyen çok sayıdaki kişi destek ödemeleri ve aile destek paketlerine ilişkin araştırmalarını yoğunlaştırıyor.

Devletin vatandaşlarına sunduğu sosyal destek ödemelerinden biri de çalışan annelere yönelik verilen yardım oluyor. Kadınların çalışma hayatında aktif rol alması ve doğum yapan kadınların iş hayatından kopmamaları adına devlet tarafından destek ödemeleri yapılıyor. Sigortalı çalışan kadınlara yönelik; devlet rapor parası, emzirme parası ve çocuk parası olmak üzere 3 farklı destek ödemesi yapılıyor.

anne-destek-odemesi-1

1 Ocak 2023 yılı itibariyle 8506 TL olarak belirlenen asgari ücret, ekonomik şarların zorlaşması ve artan enflasyon karşısında maaşların yetersiz kalması sonucu 1 Temmuz’da yeniden zamlandı. Asgari ücrete gelen ara zam ile bilikte yeni asgari ücret net 11 bin 402 lira, brüt ise 13 bin 414 lira olarak Resmi Gazete'de ilan edildi. Bu kapsamda yılbaşına kadar en düşük ücretle yani asgari ücretle çalışan bir annenin doğum parası 34 bin 206 TL olarak ödenecek. 2023 yılının ilk ayında bu tutar yaklaşık 25 bin TL olarak hesaplara yatırılıyordu.. Söz konusu rapor parası annenin Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra tek seferde peşin olarak ödeniyor.

Doğum Parası Kaç TL? Çocuk Parası 2023 Ne Kadar?

15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapan tüm annelere hükümet tarafından çocuk parası da verilmeye başlandı. Yeni doğan çocuk yardımından faydalanmak isteyenlerin, TC kimlik numarasıyla ‘aile.gov.tr’den başvuru yapmaları gerekiyor. Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlıklara da başvuruda bulunulabiliyor. Bu kapsamda; ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeme yapılıyor.

destek-odemesi-annelere

2023 Süt Parası Ne Kadar? Emzirme Parası Kaç TL?

Annenin raporunu işyerine sunmasından sonra rapor parası, işyeri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin ardından annelerin hesaplarına yatırılıyor. Rapor parasıyla birlikte anne emzirme parası ödeneği yardımı da alıyor. süt parası olarak bilinen destek ödemesi, 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla 520 TL oldu ve başvurunun SGK il müdürlükleri üzerinden yapıldığı ifade edildi. Devlet tarafından sunula tüm destek ödemelerin faydalanan vatandaşlara ödenecek olan rakam 34 bin 206 TL seviyesine ulaştı.

Editör: Süleyhan Avşar