Kaplıcalar birçok alandaki rahatsızlıklara karşı tedavi konusunda eşsiz bir avantaj sağlıyor. Bu çerçevede SGK, kaplıca tedavilerini, doktorlar tarafından belirlenmiş hastalıklara göre, tedavi olarak kabul ediliyor. Bir anlamda ilaç gibi tedavi sürecini destekleyen kaplıcalar için, sigortalı veya emeklilerin masraflarının karşılanmasına yönelik Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin İkinci Bölüm 2.4.4.J kısmında duyurulmuş durumda. Dolayısıyla kaplıca tedavisine ihtiyacı olan hastaların en fazla 21 güne kadar olmak kaydıyla, masraflarının bir bölümü SGK tarafından karşılanıyor.

SGK Kaplıca Masraflarının Hangilerini Karşılıyor?

Kaplıca tedavisine raporla ihtiyaç duyulduğu belirlenmiş olan sigortalıların, kaplıca tedavisinin masrafı, kaplıcaya gidiş geliş yol giderleri, gündelik olarak yaptığı harcamalar, refakatçi zorunluluğu varsa bir kişi için yol ve diğer giderler SGK tarafından karşılanıyor. 18 yaşın altında bulunan sigortalılar için refakatçi zorunlu oluyor.

SGK kaplıca Tedavisi Şartları Neler?

Kaplıca tedavisi, genel anlamda birçok hastalık için tedavi edici etkiye sahip. Bu nedenle bu tedaviye gerçekten ihtiyacı olan hastaların belirlenmesinde resmi kurumlardaki sağlık kurulları karar veriyor. İlgili sağlık kurulunda en az bir tane fiziksel tıp ve rehabilitasyon ya da ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin bulunması şartı da var. Sağlık kurulu tarafından verilen sağlık raporunda, tanı, önerilen tedavi, tedavinin kaç seans olacağı ve gün sayısı net olarak belirtilmelidir. Raporun düzenlenmesini takiben, en fazla 6 ay içerisinde raporla tedaviye başlanması gerekiyor. Aksi halde raporun yenilenmesi için sağlık kuruluna girilmesi gerekiyor.

Kaplıca Seçimi Nasıl Yapılıyor?

SGK sadece Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilmiş olan tesislerde gerçekleşen tedavilerin giderlerini karşılıyor. Dolayısıyla hastanın ikamet ettiği yere en yakın işletme izni sahibi kaplıcalar baz alınarak, yol masrafları belirleniyor. Hasta, işletme izni bulunan başka kaplıcalara gitmekte serbest olmakla birlikte, kendisine en yakın işletme izinli tesis mesafesinde yol ücreti alabiliyor.

Sağlık Bakanlığı işletme izni bulunan yüzlerce tesis bulunuyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde ki bu tesislerle ilgili, seçimlerinizi yapabilmek için, SGK resmi web sitesi üzerinden ya da Sağlık Bakanlığı resmi web sitesi aracılığıyla kaplıca listelerine kolayca ulaşabilirsiniz. Hastalığına kaplıca tedavisinin iyi geleceği uzman doktor tarafından önerilen tüm sigortalılar bu avantajdan faydalanabiliyor.