Sosyal yardım programları ile Türkiye genelindeki tüm ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek olunmaya devam ediliyor. Özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yeni dönemin başlamasıyla birlikte kadınlara yönelik sosyal yardımların arttırılacağı da duymuştuk. İşte yeni Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş döneminde kadınlara yönelik yeni destek programları ve bu destek programlarına ilişkin gelen ilk bilgiler!

Çalışmayan Kadınlara Destek Ödemesi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, son yıllarda ev hanımlarına yönelik yeni destek programları açıklamaya başlamıştı. Özellikle çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan ev hanımlarına destek ödemeleri gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede de ev hanımlarına yönelik olarak dul ve yetim aylığı hakkı konusunda önemli bir kolaylık sağlanıyor. Çalışmayan ev hanımları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı destek ödemeleri sayesinde maddi özgürlüğüne kavuşabiliyor.

Çalışmayan Kadınlara Dul ve Yetim Aylığı

Günümüzde “Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)” tarafından belirli kıstaslar dahilinde hak sahiplerine dul ve yetim aylığı veriliyor. Dul ve yetim aylığı hakkı ile ilgili olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni bir adım geldi. Eğer sizler de çalışma hayatı içinde değilseniz ve birinci dereceden SGK'lı kaybettiğiniz bir yakınınız varsa hemen size en yakın SGK Müdürlüğüne başvuru yaparak dul ve yetim aylığından yararlanabiliyorsunuz. Sosyal yardımlar kapsamında dul ve yetim aylığı çalışmayan ev hanımları için hayatını kaybeden emeklinin son maaşının %75’i kadarlık kısmı bağlanıyor. Eğer hak sahibi olan eş çalışıyor ise maaşın %50’si kadarı alınıyor. Bununla birlikte 2 veya daha fazla çocuğunun bulunuyor ise eşe %50 oranında ve çocuklara %25’er oranda olacak şekilde maaş ödemesi yapılıyor.

Kız Çocukları Ömür Boyu Alabiliyor

Dul ve yetim aylığından erkek çocukları da yararlanabiliyor. Ancak erkek çocukları en fazla 18 yaşına kadar(üniversitedeyse 25 yaşına kadar) bu maaşı alabiliyor. Kız çocukları ise sigortalı olarak çalıştıkları dönemler ve evli oldukları dönemler haricinde dul ve yetim aylığını alabiliyor. Üstelik sigortalı olarak çalışmaya başlaması veya evlenmesi halinde bu durumun/durumların sona ermesinden sonra SGK’ya başvuruda bulunarak yeniden dul ve yetim aylığı bağlatabilmektedir.