NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'ne karşı restle dikkat çeken bir adım atmıştı. Erdoğan, "Türkiye'nin AB'de önünü açın, biz de İsveç'in üyeliği konusunda önünü açalım" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Bu sözlerin ardından, Avrupa Birliği içinde üst düzey bir yetkili "Türkiye'nin vize serbestisi sonbaharda görüşülecek" ifadelerinde bulundu. 

"Avrupa Konseyine Rapor Sunmaya Davet Ettiler" 

Üst düzey bir AB yetkilisi, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde kısa vadede izlenecek adımları değerlendirdi. Yetkili, "Seçimlerden kısa bir süre sonra, haziran ayında Avrupa Konseyi, AB-Türkiye ilişkilerinin durumu hakkında bir rapor sunmak üzere Yüksek Temsilciyi ve Komisyonu görevlendirdi. Bu rapor, Avrupa Konseyi tarafından belirlenen araçlar ve seçeneklere dayanarak, stratejik ve ileriye dönük bir şekilde ilerlemeyi amaçlamaktadır. Rapor sonbaharda tartışılacak. Bu gelişmeler doğrultusunda, temmuz ayında dışişleri bakanlarının Türkiye ile ilişkilerin yeniden kurulması ve mevcut farklılıklar arasında köprüler kurularak ortak çıkarlar üzerine inşa edilmesi gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundular " şeklinde konuştu. 

"Türkiye Aday Ülke ve Kilit Ortak Olmaya Devam Etmektedir" 

Olumlu havanın tam üyelik müzakerelerinin tekrar ivme kazanıp kazanmayacağına ilişkin soruluna soruya yetkili "Türkiye, birçok ortak çıkar alanında aday ülke ve kilit bir ortak olarak değerini korumaktadır. Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tanımlanan temel özgürlüklerin ve değerlerin korunması, müzakerelerin tekrar hız kazanılması açısından son derece önemlidir." dedi. 

"Bu Tartışmanın Sonucunu Önceden Tahmin Edemeyiz" 

Gelecek dönemde vize serbestisi konusunda yaşanacak gelişmelere ilişkin olarak yetkili "Yüksek Temsilci ve Komisyonun AB-Türkiye ilişkilerinin gidişatına ilişkin Avrupa Konseyi'ne sunduğu rapor sonbaharda görüşülecek. Ancak bu tartışmanın sonucunu şu an için önceden tahmin etmek mümkün değil." diye konuştu. 

"AB ve Türkiye 16 Müzakere Faslını Açmıştı" 

Yetkili, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde hangi aşamaları tamamladığını şu şekilde açıkladı: "Katılım müzakerelerinde (2018'den beri) devam eden duraklamadan önce AB ve Türkiye toplam 35 müzakere faslının 16'sını açmıştı. Bu fasıllar arasında sadece bilim ve araştırma faslı geçici olarak kapatılmıştı. 2006 yılında Konsey, Türkiye'nin Kıbrıs'a ilişkin kısıtlamalarıyla ilgili olan 8 faslın açılmayacağına ve Türkiye'nin AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması Ek Protokolü'ne ilişkin taahhütlerini yerine getirene kadar başka fasılların geçici olarak kapatılmayacağına karar vermişti." dedi. 

Vize Serbestisi Nedir? 

Vize Serbestisi Diyaloğu bittiğinde, biyometrik pasaportu olan tüm Türk vatandaşları, Schengen ülkelerine ailevi, iş veya turistik amaçlı kısa süreli ziyaretlerinde (180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde) vizesiz seyahat edebilecekler. Schengen vizesi, Birleşik Krallık ve İrlanda hariç olmak üzere tüm AB üyesi ülkelerde geçerli olmaktadır.