Eris varyantı gündemi sürerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dn varyantla ilgili yeni açıklamalar geldi. Dünya genelinde pek çok ülkede görülen bu varyantın Türkiye’ye de sıçradığı açıklanmıştı. Tedirginlik yaratan Eris varyantı ile ilgili son günlerde kapanma ve aşı iddiaları gündeme gelmeye başlamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, akıllardaki soru işaretlerini giderecek yeni açıklamalarda bulundu.

BAKAN KOCA’DAN VARYANT AÇIKLAMASI

Dün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından son günlerin en çok konuşulan ve endişe yaratan konusu olan Eris varyantı ile ilgili açıklamalarda buluna Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, artık hastalığın tanındığını ve endişe edecek bir durum olmadığını söyledi. 

AŞI İDDİALARINA YANIT VERDİ

Eris varyantı gündeminin ardından ortaya çıkan aşı iddialarına da yanıt veren Sağlık Bakanı Koca, yeni aşı programı uygulanmayacağını belirtti. Birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız diyen Bakan Koca, ‘Küresel kovid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye’nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız. Biz kendi programımızı uyguluyoruz ve şu an kesinlikle Covid-19 için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmüyoruz. Bu kadar net.’ dedi.

KISITLAMA VE KAPANMALAR SÖZ KONUSU DEĞİL

Eris varyantı ile birlikte gündeme gelen bir diğer iddia da kısıtlama ve kapanmaların geri geleceği iddiası olmuştu. Bu konuda da açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, varyantın hasta etme gücünün daha düşük olduğunu ancak bulaşıcılığının daha fazla olduğunu belirtti. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyen Bakan Koca, ‘Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor. Covid-19 nezle ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüşmüş durumda. Bu beklediğimiz bir seyirdi. Paniğe gerek yok. Eski dönemi hatırlatan kısıtlama ve kapanmalar söz konusu değil.’ dedi.