Ülkenin güvenlik kurumlarının modernizasyon sürecinin son halkası olarak gerçekleşen bu anlaşma ile Endonezya, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nden (TUSAS) öncü teknolojiye sahip İHA'lara sahip olacak. 

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun geçen temmuzda savunma bakanlığı ve diğer güvenlik kurumlarını aşırı harcamalara karşı uyarmasının ardından yapılan bu önemli alım, ülkenin bütçe dengesini korurken, savunma gücünü artırma hedefine yönelik bir adım olarak nitelendiriliyor. 

Savunma Bakanı Prabowo Subianto, geçtiğimiz Ocak ayında 800 milyon dolarlık bir anlaşma ile 12 adet Mirage 2000-5 savaş uçağı alımı gerçekleştirmişti. Ancak bu uçaklar, eski olmaları sebebiyle eleştirilmiş ve modernizasyon çabalarının daha ileri teknolojiyle desteklenmesi gerektiği vurgulanmıştı. Şubat ayında ise Endonezya, 8.1 milyar dolar değerinde 42 adet Rafale savaş uçağı alımı yapmıştı. 

Anakara merkezli TUSAS ile yapılan bu İHA alım anlaşması, şubat ayında imzalanmıştı. 32 ay içinde teslim edilmesi planlanan İHA'lar, Endonezya'nın askeri kapasitesini güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Anlaşma, sadece İHA'lardan oluşmuyor; aynı zamanda eğitim ve uçuş simülatörlerini de içeriyor. Bu sayede Endonezya personeli, İHA'ları etkin bir şekilde kullanabilme ve eğitim süreçlerini daha verimli hale getirme imkânına kavuşacak.