Almanya’da 3 yaşındaki Yağmur’un annesinden gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin rapor, resmi kurumların da ihmali olduğunu ortaya koydu.
Almanya’nın Hamburg kentinde 18 Aralık 2013 tarihinde ailesinin evinde ölü bulunan ve gördüğü şiddet sonucu geçirdiği iç kanamadan ötürü hayatını kaybettiği tespit edilen minik Yağmur Y.’in (3) 1. ölüm yıldönümünde meclis araştırma komisyonu (PUA) çalışmalarını sonuçlandırdı. Hamburg Belediye Sarayı’nda düzenlenen basın konferansında PUA, sadece ailenin değil, resim kurum, siyasetçi, kreş ve yetkililerin de Yağmur’un ölümündeki ihmallerini 500 sayfalık dosyayla gözler önüne serdi. Doğumundan itibaren devlet himayesine alınan ve gençlik dairesinin gözetiminde olan minik kız, aylarca annesinin şiddetine maruz kaldıktan sonra ciğerlerindeki yaralanmadan ötürü geçirdiği iç kanamayla hayata gözlerini yummuştu. Anne Melek Y., cinayetten müebbet hapis cezasına çarptırılırken baba Hüseyin Y., kızını koruyamadığı gerekçesiyle 4,5 yıl hapis cezası almıştı. Yağmur, doğduğundan beri gençlik dairesinin gözetiminde olmasına rağmen sorumlu kurumların Sosyal Hizmetler Kurumu’yla sağlıklı bilgi alışverişi bulunmadığı, memurların, aile danışmanlarının, bir adli tıp görevlisinin bu konudaki uyarısını dikkate almayan savcılık ve Aile Mahkemesi hâkiminin yaptıkları hatalar da PUA raporuyla gözler önüne serildi.

YAĞMUR SİYASETE ALET EDİLMESİN
Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) Perşembe günü yapılan toplantıda raporu onaylarken Sol Parti oylamaya katılmadı. Sol Parti Hamburg Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız yaptığı açıklamada diğer partileri Yağmur’un ölümünü seçim kampanyasına alet ettikleri iddiasını dile getirdi. CDU Hamburg Eyaleti Meclis Grubu, Salı günü Hamburg Sosyal Senatörü DetlefScheele ve Hamburg Mitte İlçe Belediye Başkanı Andy Grote’yi “Her ikisinin de Yağmur’un ölümünde siyasi sorumluluğu vardır” sözleriyle istifaya çağırmıştı. Yeşiller Partisi ise Grote’nin istifasını isterken ayrıca olayda sorumluluğu bulunan Müşavir Jan Pörksen ve Aile Dairesi Müdürü UweRiez’in görevden alınmasını talep etti. Olayda ihmali bulunan kurum ve şahıslar hakkında savcının başlattığı soruşturmalar ise devam ediyor.
(İHA)