Geçtiğimiz günlerde yerel medyada yayınlanan ve Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından kamuoyu ile paylaşılan bir haberde “Hürriyet Parkı’ndan İnönü Stadyumunu da kapsayan, DSİ Şubesi’ne kadar uzanan bölgede 200 dönümlük bir alanı tamamen yeşil alan “ olacağını okumuşsunuzdur. Söz konusu haber internet sitelerinde düşmeden önce çeşitli spekülasyonlar yapılarak ilgili arazinin alışveriş merkezi (AVM) yapılacağından tutun da “Rant kapısı” yaratılarak “birilerine peşkeş” çekileceği filan fısıltı gazetesi tarafından dillendirildi. Bazı kaynaklarda DSİ arazisinin bulunduğu yere Battalgazi Belediyesi ve hizmet binalarının yapılacağını gayet kendilerinden emin bir şekilde anlatıp durdular…

Çeşitli projeler üzerinde çalışıldığı ve bu projelerin en tutarlı olanınınsa yukarıdaki açıklamada olduğu gibi “Yeşil Alan” olarak düşünülmesi fikrinin ağırlık kazanması ve bu projenin hayata geçirilmesi için adım atılması yönünde mutabık kalınması üzerine kamuoyuna bu bilgin paylaşılarak muştulanması sevindirici bir gelişmeydi.

Proje ayrıntısına girmeden şunu ifade etmek isterim. Sayın Battalgazi Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’ın şehircilik anlamında yaptığı yenilikler ve öne sürdüğü projeleri hayata geçirmekte mahir bir kişilik olduğunu bildiğimden Sayın Başkanın bu alanı kamu yararına en doğru şekilde kullanacağına emindim. 
Haberde söz edilen projenin duyumlarını daha önceden bizzat almıştım.  Proje detayı hakkında çok fazla ayrıntılı bilgiye sahip olmasam da bir şekilde DSİ hizmet binalarının bulunduğu arazinin yeşil alan olarak düzenleneceğini biliyordum ve buna inanıyordum.  Bu konuda başlatılan girişimlerin ve DSİ için düşünülen bazı arazilerin incelendiği ve yapılan çalışmalarda epey yol kat edildiğinden haberim vardı. Konuyu erkenden gündeme taşıyarak “atlatma haber” yapabilirdim lakin böylesi bir devasa projeye “sekte” vururum kuşkusu ve ayrıca da biraz daha detay öğreneyim düşüncesi içerisinde konuyu yazmayı tehir etmiştim.  Yazıp yazmama kararsızlığım devam ederken resmi bir ağızdan Battalgazi Belediye başkanımız tarafından konu gündeme atıldı. İyi de oldu çünkü tartışacak epey bir zamanımız ve gündemimiz oldu.

Haberin ayrıntısına girmeden özetleyecek olursak;
Hürriyet Parkı’ndan İnönü Stadyumunu da kapsayan, DSİ Şubesi’ne kadar uzanan bu alan İnönü stadyumunu da kapsıyor.  Kanal boyunda bulunan Milliği Eğitim müdürlüğüne bağlı Atatürk Kız Lisesi’ni, Nene Hatun Okulu’nu ve Şehit Kemal Özalper Sanat Okulu’nu da kapsayan alan yaklaşık 200 dönümden oluşan şehrin nefes alacağı yeni bir parkın yapılacağı duyuruldu. 

Bu devasa projenin, daha önce TOKİ’ye devredilen İnönü Stadyumunun 33 dönümlük arsasını da TOKİ’den alınarak projeye dâhil edilmesi ile birlikte yaklaşık park yapımı hariç 20-25 Milyon maliyetle hayata geçirilebileceği düşünülüyor. 

Proje bununla da sınırlı değil, Gazi İlkokulu’nun çevresinin açılması ve hemen karşısındaki Ticaret Lisesinin alanı da projeye dahil edilmesi ile bu alana sanat merkezi ve yeşil alanların başlama noktası olarak düşünülüyor. 

Parkın altında yapılması planlanan 5 Bin araçlık otopark ile de şehrin en önemli bir ihtiyacın giderilmesi planlanıyor.

Buraya kadar olan kısım ilgili projenin bir özetiydi.  Şimdi de proje hakkındaki düşüncemize ve bazı “insafsız” eleştirilere değineceğim

Malatya’mızın trafik keşmekeşi hepimizin malumu... En önemli sorunların başında şehir içi trafik çilesi ve otopark yetersizliği geliyor. 

Otopark yetersizliğine bağlı olarak cadde ve kaldırımları işgal eden araçlar yüzünden trafik tıkanma noktasına geliyor ve yayalarla araçlar iç içe geçerek keşmekeş yaşanıyor. Bazı caddelerde tek yön zorunluluğu ve cadde kenarında park eden araçların bu zorunluluğa bağlı olarak bazen yan yana iki sıra halinde park etmeleri araç trafiğini yavaşlatmakla kalmıyor yayalarında güvenli bir şekilde şehir içi dolaşımını zora sokuyor.

Modern şehirlerde gördüğümüz yer altı ve yer üstü katlı otoparkların henüz şehrimizde olmaması büyük bir talihsizlik. 

İlk defa bu yönde atılan bir adımı destekleyip teşekkür etme yerine bu adıma kulp takarak  “Devasa Park Projesi Altından Otopark Rantı Çıktı” denilerek yapılan bu haber insafsızlıktan öte ve iyi niyetten uzak yanlış bir yaklaşımdır.

Şehrimizin yönetimini eline verdiğimiz siyasi iradenin elini zayıflatmak ve kamuoyu tarafından yanlış algı oluşturmaya dönük yapılan spekülatif haberi yapanları şiddetle ve esefle kınıyorum.

Sayın Battalgazi Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a böylesi bir projeyi Malatya’mıza armağan etme fikri ve projesi için teşekkür ediyorum. Siyasi parti temsilcileri ve Sayın Milletvekillerimizin bu projeyi sahiplenerek hayata geçirilmesine katkı vermelerini ve Sayın Valimizin destek vererek projeyi elbirliği içinde yürüteceklerine inancım tamdır.

Malatya’mızın büyük şehre yakışır böylesi projelere ihtiyacı var. Bu şehirde yaşayan insanlarımızın da modern şehirlerdeki gibi yaşam alanına sahip olması en tabi haklarıdır ve beklentileri de bu yöndedir. 

Projeye emeği geçenleri ve hayata geçirilmesine katkı verenleri ve destekleyen tüm kurum ve kuruluşları tebrik eder Malatya’mıza hayırlı olmasını dilerim…