Geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada hızla yayılmaya başlayan skandal bir görüntü herkesi ayağa kaldırmış ve büyük tepki çekmişti. İstanbul’da lise öğrencisi A.E.S, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafıyla uygunsuz hareketlerde bulunmuş ve bu görüntüler kısa sürede sosyal medyada yayılmıştı. Atatürk’ün fotoğrafına yönelik saygısız hareketlerde bulunan lise öğrencisi genç gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. A.E.S. hakkında istenen ceza belli oldu.

ATATÜRK OLDUĞUNU BİLMİYORDUM DEDİ

İstanbul’da bir lise öğrencisinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafıyla yaptığı uygunsuz hareketler görenlere bu kadarına da pes dedirtmişti. Elinde tuttuğu Atatürk’e ait fotoğrafla saygısız hareketlerde bulunan gencin görüntülerin yayılmasının ardından gözaltına alındığı öğrenilmişti. İfadesinde skandal bir savunmaya yer veren A.E.S., ‘Kağıttaki fotoğrafın Atatürk olduğunu bilmiyordum’ dedi. Gözaltına alındıktan sonra tutuklanan genç hakkında istenen ceza belli oldu.

İDDİANAME HAZIRLANDI

Olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora yer verildi. 8 Temmuz 2023 tarihinde sosyal medya platformunda bir hesaptan yapılan paylaşıma rastlanıldığı belirtilen raporda, bu paylaşımda Üsküdar’da bulunan lise öğrencisi A.E.S.’nin Atatürk’ün hatırasına hakaret ettiğine dair ihbar niteliğinde görüntülerin ve yazıların olduğunun tespit edildiğine yer verildi.

3 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Söz konusu ihbarı değerlendiren Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerinin videodaki lise öğrencisi A.E.S.’yi 20 Eylül tarihinde gözaltına aldığı ve gencin çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı bilgisine yer verildi. Hazırlanan iddianameye, A.E.S.’nin 11. sınıf öğrencisi olduğu ve videonun yaklaşık 2 yıl önce kendisi 9. sınıf öğrencisi iken çekildiği ve fotoğraftaki kişinin Atatürk olduğunu bilmediğini söylediği de eklendi. Lise öğrencisi A.E.S. hakkında ‘Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’ kapsamında 1 yıl 6 aydan, 4 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. A.E.S.’nin 17 yaşında olmasından dolayı Türk Ceza Kanunu’nun 31. Maddesi gereğince ceza 3’te 1 oranında indirildi ve lise öğrencisi hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ayrıca Savcılık, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan ise takipsizlik kararı verdi.