Yeni uygulama konulan haftalık basın toplantılarının ilkinde konuşan Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, ligin 10. haftasında yapılan hakem hatalarını açıkladı.
MHK tarafından yapılması planlanan basın toplantılarının ilki bugün İstanbul’da düzenlendi. TFF’nin Riva’da yer alan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde yapılan toplantıya, MHK Başkanı Zekeriya Alp ve TFF Hakem İşleri Müdürü Burçin Keskin katıldı.

ALP: “CÜNEYT ÇAKIR 3-4 GÜNE KADAR TABURCU EDİLECEK”
Haftalık değerlendirmenin öncesinde Gençlerbirliği - Kardemir Karabükspor maçında rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan hakem Cüneyt Çakır’ın son durumu hakkında bilgi veren MHK Başkanı Zekeriya Alp, “Cüneyt Çakır’ın ani bir rahatsızlığı oldu. Ben ailesi ve doktoruyla görüştüm. Yaptığımız görüşmeler sonucunda 3-4 güne kadar taburcu edileceğini öğrendim. 1 hafta, 10 gün içinde de antrenmanlara başlayacak” dedi.

“HAKEMLER BİR MAÇ DIŞINDA BAŞARILI PERFORMANS SERGİLEDİ”
Ligin geride kalan 10 haftasının hakem değerlendirmesini yapan Alp, “Geçtiğimiz senelerde 7. ve 8. haftalarda hakemlerimizde bir düşüş söz konusu oluyordu. Bu sene bu haftalar sonunda bir sıkıntı yaşamadık. Geçtiğimiz hafta kritik bir maç olarak gözüken Galatasaray - Trabzonspor maçı dışında genel anlamda başarılı bir haftanın önümüze geldiğini görüyoruz. Ümit ediyorum ki bundan sonraki haftalarda da seyretmeye hasretle baktığımız maçları izleriz” diye konuştu.

“FUTBOLCULAR İYİ NİYETLİ DAVRANDI”
Geçtiğimiz haftanın maçlarında futbolcuların saha içerisinde iyi niyetli davrandığını belirten Alp, “Bu hafta gördük ki, futbolcular iyi niyeti yansıttıktan sonra güzel bir futbol izleyebiliriz. Tüm futbolcularımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonraki maçlarda da aynı görüntüyü yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BURSASPOR - FENERBAHÇE MAÇINDA İKİ OFSAYT HATASI YAPILDI”
Alp, hakemlerin bu hafta oynanan maçlarda yaptıkları hataları sıralayarak, “Galatasaray - Trabzonspor maçında ilk golün öncesindeki pozisyon gündeme geldi. Özgür Yankaya’nın yönettiği Beşiktaş - Kasımpaşa maçında yardımcı hakemin iki hatalı ofsayt pozisyonu var. Hüseyin Göçek’in yönettiği maçta Eskişehirspor’un attığı ilk gol 9 santimlik ofsayt olarak gözüküyor. Bursaspor - Fenerbahçe maçında yardımcı hakem iki ofsayt hatası yaptı” dedi.

“FIRAT AYDINUS ÇOK BAŞARILI BİR MAÇ YÖNETTİ”
Alp, Bursaspor - Fenerbahçe maçında taraftarların Volkan Demirel’e yönelik yaptığı ‘vatan haini’ tezahüratları ile ilgili sorulan ’Hakemleri koruyacak bir karar alındı. Futbolcuları koruyacak bir karar alınacak mı’ şeklindeki soruya, “Ben buna cevap veremeyeceğim. Bu temsilcilerin görevi. Fırat Aydınus dün çok başarılı bir maç yönetti. Kendisine teşekkür ediyorum. İstediğimiz, arzuladığımız hakem tipi budur” cevabını verdi.

“HAKEME SARF EDİLEN SÖZLERİ OKUMAYA TERBİYEM EL VERMİYOR”
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından hakeme yönelik fiili ve sözlü bir saldırı durumunda maçı iptal etme yetkisinin verildiğinin ve bu konudaki görüşlerinin sorulması üzerine Alp, “Saha içerisinde o sahanın tamamı hakemimize ait. Koridorlarla ilgili TFF çok doğru bir karar vermiştir. FIFA’nın talimatlarında buna benzer kararlar var. Koridorlarda hakemlere sarf edilen sözlerin kayıtları var elimde. Burada okumaya terbiyem elvermiyor" ifadelerini kullandı.

“HAKEM BASKI ALTINDAYSA MAÇI İPTAL EDER”
Alp, ’Yunanistan’da hakemlere saldırı sebebiyle ligler iptal edilmişti. Sizde böyle bir durum olursa iptal ettirir misiniz?’ sorusuna ise Alp, “Bu da federasyonu ilgilendiren bir konu. Hakem öyle bir durumda kalırsa maçı iptal edebilir. Bir hakem psikolojik olarak ağır baskı altındaysa, maçı yönetemeyecek duruma gelirse iptal eder” şeklinde cevap verdi.

“HERKES YAPTIĞI HATANIN CEZASINI ÇEKECEK”
MHK Başkanı, Galatasaray - Trabzonspor maçında Yekta’nın el pozisyonu ile ilgili olarak, "Bu haftanın en kritik maçında olan bir hataydı. Hatayı biz de kabul ediyoruz. Orta hakem pozisyonu göremiyor. Yardımcı hakemin görevi de sadece sadece ofsayf pozisyonlarını takip etmek değildir. Ben kendimi onların yerine koyuyorum. Sonradan izlediğimde görmemesine hak verdim. Ama herkes yaptığı hatanın cezasını çekecek. O pozisyondan hemen sonra gol olması da hakemin şansıydı” açıklamasında bulundu.
Önümüzdeki derbi maçlarında genç hakemlere şans verileceğini dile getiren Alp, “Şanslarını iyi değerlendirirlerse maç vermeye devam edeceğiz” dedi.

“BENİM İÇİN BÜYÜK TAKIM, KÜÇÜK TAKIM AYRIMI YOK”
Büyük takım, küçük takım kelimelerini kullanmadığını ifade eden Alp, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz ayrım yapmadan hakemlerin en adil şekilde sahaya çıkıp işlerini bitirmelerini istiyoruz. Bir takımın verdiği kararın aynısını diğer takım içinde verilmesini istiyoruz. Hakemlerin bu çalışmalarını devam ettirdiğimiz müddetçe yeni bir nesil yakalayacağız.”

“SAHAYA TERCÜMAN KOYACAK HALDE DEĞİLİZ”
Alp, sahalarda hakemlere edilen yabancı küfürlerle ilgili bir soru üzerine ise, “Ben de birkaç kez farklı bir dilde küfür edildiğini gördüm. Bunda yapacağımız bir şey yok. Sahaya tercüman koyacak halde değiliz. Hakemlerimize devamlı küfür ediliyor. Bu konuda bir ilerleme var. Zaman içerisinde bunlar da ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.
(İHA)