Galatasaray’ın 3 sezonda 106 milyon euro zarar ettiğini açıklayan Başkan Dursun Özbek, “Hazırlanan raporlar oraya gidiyor ve orada da bizim savunmamız dikkate alınarak bir görüşe varmaya çalışıyorlar. 2016’da da buna bağlı olarak bir karar olacak" dedi.
Sarı-kırmızılı kulübün ekim ayı Olağan Divan Toplantısı, Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda gerçekleştirildi. Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ile birlikte Başkan Yardımcıları Nasuhi Sezgin ve Eşref Alaçayır, yönetim kurulu üyeleri Can Topsakal, Ural Aküzüm ve Ali Yüce de hazır bulundu.

“UEFA YETKİLİSİ PODOLSKI’NİN EVİNE GİTTİ”
Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, divan kurulu toplantısının başında gündem dışı konularda açıklamalarda bulunmak üzere söz aldı. Yönetimin UEFA konusunda şeffaf davrandığını dile getiren başkan Özbek, “Yönetime geldiğimizden beri Galatasaray’ın mali yapısını UEFA ile olan ilişkilerini, sorumluluklarını her zaman paylaştık. Biz Avrupa’da oynadığımıza göre UEFA‘ya bağlı bir kulübüz. UEFA kendisine bağlı bütün kulüpleri bir disiplin içinde inceliyor. Bu disiplin sadece mali yönden değil, her yönüyle. İdmana kaç kişi katıldı, kadroda fire veren var mı gibi. Aklınıza hayalinize gelmeyecek bir çok unsuru barındırıyor. Bir örnek vereceğim; geçtiğimiz haftalar da Florya’daydım. Yeni transferlerimizden Podolski yönetimden izin almıştı, antrenmanda yoktu. UEFA yetkilisi, Podolski’nin izinli olduğunu kendisine bildirdiğimiz zaman onun evine giderek, evinde mi, ne yapıyor diye incelemeye tabi tutmuştur. Bunu çok önemsiyorum” dedi.

“3 SEZONDA 106 MİLYON EURO ZARAR ETMİŞİZ”
UEFA’nın Galatasaray’ı mali konularda incelemeye almasını sürecini açıklayan Özbek, “UEFA niye Galatasaray’ı bu kadar önemsiyor? Çünkü Galatasaray Türkiye’nin gözbebeği. UEFA’da da en çok Şampiyonlar Ligi’nde oynamış, en yüksek seviyede başarı kazanmış tek kulüptür. Dolayısıyla UEFA, Galatasaray’ı önemsiyor ve önemsediği için de öncelikli Galatasaray’ı bu manada izlemeye alıyor. 2014 yılında UEFA Galatasaray’a gelmiş ve ‘Sayın yöneticiler; finansal veriler pek iç açıcı gözükmüyor. Dolayısıyla bu yapıyı düzeltmek amacıyla bizi sizi iki sene incelemeye alalım’ demiş. Bir protokole bağlanmış ve bunun için de 200 bin Euro bir para ödenmiş. UEFA diyor ki; izlemeye alındığın tarihten itibaren geriye doğru giderek 3 senelik dönemi inceliyoruz. Bu sezonlarda yapılan zararların 30 milyon Euro mertebesini geçmemesi lazım. Bu bir kriter ve sadece Galatasaray’a mahsus değil. Bu kriter UEFA’ya kayıtlı olan bütün futbol kulüplerinin bağlı olduğu kriterdir. İlgili sezonlar, 2012-2013, 2013-2014 ve 2014-2015 sezonu. O zaman zaten rakamlar gidişatın iyi olmadığını göstermiş ve UEFA bize bir süre tanımış. Bunları iyileştirme yönünde. Bu zararları azaltma yönünde hareket görmek istiyor. Maalesef bir ilgili 3 sezonda 106 milyon Euro zarar etmişiz. Aşağı, yukarı her sene 30 milyon Euro ediyor” diye konuştu.

“2016 YILINDA KARAR OLACAK”
"Aralık ayında bir hakemler kurulu var" diyen Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hazırlanan raporlar oraya gidiyor ve orada da bizim savunmamız dikkate alınarak bir görüşe varmaya çalışıyorlar. 2016’da da buna bağlı olarak bir karar olacak. Şunu çok net olarak söylüyorum; bugün Galatasaray’ı yöneten yönetim kurulu bu manada çok büyük çaba sarf ediyor. UEFA’ya götürdüğümüz raporlarda Galatasaray’ın mali disiplini sağlaması için baya sıkı çalıştığını, bunun bazı göstergelerini de önlerine koyduk. Bu çalışmalarımızın deva ettiğini, yeni kaynak arayışlarımızı ve Galatasaray’ın çok kısa sürede UEFA kriterlerine uyum sağlama başarısını sağlayacağını da kendilerine anlattık. Bu çabamız bitmedi. Aralık ayına kadar giden dönemde her defasında bu insanlarla temas edip, onlara Galatasaray’ın iyi yolda olduğunu finansal yapısının giderek düzeldiğini defalarca anlatıyoruz. Ben bu çabalarımızın karşılığını alacağımızın inancındayım. Dolayısıyla hiçbir şekilde bugün pesimist duygulara kapılmamak lazım. Kötü düşüncelerin içinde kalmamak lazım. Galatasaray olarak zorları başarmış bir kulübün ahbabıyız. Kanımızın son damlasına kadar bu çabayı sürdüreceğiz. İnşallah da başaracağız.”

“KUR FARKI HER SENE 20 MİLYON EURO ZARAR YAZIYOR”
Türkiye’nin ekonomik koşullarının kendilerini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Özbek, “Galatasaray Belçika’da veya Fransa’da bir takım olsaydı, bugünkü aktiviteleri de, aynı transferleri ve aynı harcamaları yapsaydı bu sıkıntının içine belki girmeyebilirdi. Çünkü bizim borçlarımız Avrupa’da oynadığımız için Euro veya dolar bazında. Eğer muhasebe sistemimiz Euro olarak yapılan muhasebe olsaydı, özellikle bu sene 60 milyon TL civarında kur farkı oluştu ve bu kur farkı olmayacaktı. Bu kur farkı her sene 20 milyon Euro zarar yazıyor. Değişen bir şey yok, Euro borcumuz aynı kalıyor” şeklinde konuştu.
(İHA)