Eskişehir’in Alpu ilçesine bağlı Sarıkavak köyü sakinleri, her seçimde olduğu gibi bu seçimde de demokrasi görevlerini güçlükle yerine getirmenin mücadelesini vererek sokak ortasında kurulan sandıkta oylarını kullanıyorlar.
45 haneli 101 seçmeni bulunan Sarıkavak köyü sakinleri, 1040 nolu sandıkta oylarını kullanıyor. Ancak köy sakinlerinin diğer seçmenlerden tek farkları ise oy verme işlemlerini, sokak ortasında kurulan kabinlerde ve sandıklarda gerçekleştirmeleri. Seçmenler, köyün en geniş sokağına gelerek, görevlilerden oy pusulalarını, zarflarını ve mührü alarak sokak ortasına kurulan kabine giriyor. Mührü istedikleri partiye vurup, pusulayı zarfa koyarak kabinden çıkan seçmenler, daha sonra yine sokak ortasında bulunan 1040 nolu sandığa kapalı zarflarını atarak oy verme işlemlerini tamamlıyor.
Uzun yıllardan beri köylerinde seçimin böyle gerçekleştiğini anlatan Köy Muhtarı Haydar Nadi Gölbek, sıkıntılarının köylerinde muhtar odası olmamasından kaynaklandığını söyledi. Gölbek, “Köyümüzde seçimleri gördüğünüz gibi dışarıda yapıyoruz. Çok zor oluyor. Traktörlerin lambalarıyla seçim sayıyoruz. Sabahları soğuk havalara maruz kalıyoruz. Köyümüzün muhtarı odası olmamasından, topluma açık bir yer olmamasından dolayı sıkıntılar çekiyoruz. Devletimizden, yetkililerden yardım istedik, bakmadılar. Biz de bu ülkede vergimizi veriyoruz, askere gidiyoruz. Yalnız hiçbir yardımdan yararlanamıyoruz. Yetkililerden talebimiz acilen muhtar odasıdır. Çünkü vatandaş dışarıda oy kullanmaktan bıktı. Ancak bu şartlar altında da olsa biz oyumuzu kullanmaya çalışıyoruz” dedi.

“PİSLİĞİN, TOZUN İÇİNDE SEÇİM YAPIYORUZ”
Muhtar Gölbek, şuanda köylerinde 101 seçmen bulunduğunu da aktararak, “Bu şekilde sağlıklı bir seçim nasıl olabilir? Pisliğin, tozun içinde seçim yapıyoruz. Hatta zarflar uçuşmasın diye üzerilerine taş konuluyor” diye konuştu.

“BÖYLE SEÇİM SAĞLIKLI OLMUYOR”
Köy sakini İhsan Kaya ise, yerleri olmadığı için köyde seçimin sokak ortasında yapıldığını kaydetti.
“Başvurmamıza rağmen bize yer göstermediler” diyen Kaya, şöyle konuştu:
“Seçimlerimizi dışarıda, soğukta, karda, kışta yapıyoruz. Traktörlerin, araçların ışıklarında oy sayıyoruz. Bizim için seçimler çok zor geçiyor. Sorunlarımızı bildirmemize rağmen kimse bize yardım etmiyor. Tabi seçim de böyle olunca sağlıklı olmuyor. Çünkü dışarıda yapılan seçim bu kadar oluyor. Bize, gelen vatandaşlara ve memurlara zor oluyor.”
(İHA)