Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi ve bazı sivil toplum kuruluşları ile Kütüphaneler Haftası dolayısıyla konferans düzenledi.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan’ının konuşmacı olarak katıldığı konferans, Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Osman Bey Kampüsü Şair Nabi Konferans Salonunda ‘Divan Şiirinde Osmanlı Hayatı’ üzerine yapıldı.
“EDEBİYAT HAYATIN ENDAM AYNASIDIR”
Edebiyat Fakültesinin, yöneticileri, hocaları ve öğrencilerinin, birlikte bulunuyor olmasını çok sevindirici bir duygu olduğunu belirten Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan, Fen ve Edebiyatın birbirinden ayrılmaz bilgi kaynağı olduğu, birbirleriyle ayrılmaz bir bütünlük taşıdıklarını ifade ederek, “Edebiyat, sadece türküden, şiirden, şarkıdan ibaret değil. Edebiyat aslında düşünce alanını ilgilendiren bir konudur. Malumunuz, insanoğlu düşünme melaikesini, kendisine bahşedilmiş bu büyük lütfu, kelimeler yoluyla sürdürebiliyor. Yani düşünmek kelimelerle olan, kavramlarla olan bir meseledir. Yani, insanlar kavramlarıyla düşünürler. Kavramlarda gönlümüzdeki zihnimizin gölgeleridir. Edebiyat hayatın endam aynasıdır. Biz edebiyatı ve sanatı anlatırken diyoruz ki sanat nedir? Sanat, insan duygu ve düşüncelerinin estetik bir biçimde oynatıldığında harekete geçirme duygusu uyandıracak şekilde, estetik bir biçimde ortaya konulmasıdır” dedi.
‘Divan Şiirinde Osmanlı Hayatı’ konferansı, Fen ve Edebiyat Bölümü Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Kılıç’ın Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan’a plaket takdim etmesiyle son buldu.
Yapılan ‘Divan Şiirinde Osmanlı Hayatı’ konferansına, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan, Fen ve Edebiyat Bölümü Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi Başkanı Cuma Ağaç ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Şanlıurfa Sosyal Derneği Başkanı Dr. Mahmut Kaya ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ekrem Bektaş katıldı.