Kaş Toplum Sağlığı Sorumlu Vekili Doktor Bircan Yarıcı, kış aylarında yakılan sobaların fırtınalı havalarda zehirlenmelere yol açtığına dikkat çekti.
Kaş Toplum Sağlığı Merkezi ile Kaş Belediyesi’nin birlikte organize ettiği `Karbonmonoksit Zehirlenmeleri’ konulu eğitim etkinliği İtfaiye ekiplerinin de katılımıyla gerçekleşti. Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekmek istediklerini belirten Doktor Bircan Yarıcı, "Antalya ’da ve İlçemizde lodostan kaynaklanan ya da soba kullanımına bağlı olarak karbonmonoksit zehirlenmeleri görülüyor" dedi.
“Karbonmonoksit sessiz ölüm dediğimiz, ciddi bir sağlık sorunumuz, ama önlenebilir bir durum” diyen Yarıcı, “lodoslu havalarda tek yapmamız gereken sobalarımızı yakmamak, menfezlerimizi açık tutmak. Karbonmonoksite karşı nasıl önlemler alınacağı konusunda bilinçlendirme eğitimlerimiz sürekli olacaktır” diye konuştu.
LODOSLU VE FIRTINALI HAVALARDA SOBANIZI YATMADAN ÖNCE MUTLAKA SÖNDÜRÜN
Yarıcı, şöyle devam etti:
“Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan“lodos” nedeniyle her yıl Antalya’mızda birçok vatandaşımız özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir.
Karbonmonoksit, renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediği için zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.”
(İHA)