Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sıla Akhan, hepatit C’nin tedavisinde kullanılan ilacın 45 bin TL olduğunu belirterek, “Bu ilaçların çok pahalı olması sebebi ile henüz geri ödeme protokolünde yer almamaktadırlar” dedi.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Viral Hepatit Çalışma Grubu’nca Çanakkale’de düzenlenen programda hepatitle ilgili asistan ve uzman hekimlere eğitim verdi. KLİMİK Derneği, Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sıla Akhan, hepatitle ilgili son gelişmeleri anlattı.

“HEPATİT C’NİN TEDAVİSİ BULUNDU”
Hepatit C’nin tedavisinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Sıla Akhan, "Hepatit ile ilgili en önemli gelişmelerden biri hepatit C’nin tedavisinin bulunmuş olmasıdır. Türkiye’de Hepatit C’yi tedavi eden ilaçlar dünya ile aynı anda kullanılmasına karşın, ilaçlarının geri ödeme prosedürü Sağlık Uygulama Tebliği’nde henüz gerçekleşmedi. Bu da karaciğer nakli listesinde bekleyen hastalar için sorun oluşturmaktadır. Tedavi vermeden karaciğer nakli yapılması durumunda yeni karaciğerde de hastalık tekrar edeceği için hastaların nakil öncesinde mutlaka hepatit C virüsünden kurtulmaları gerekmektedir” dedi.

“İLAÇ 45 BİN TL”
Hepatit C ilaçlarının çok pahalı olduğunun altını çizen, Sıla Akhan, “Bu ilaçların çok pahalı olması sebebi ile henüz geri ödeme protokolünde yer almamaktadırlar. Dünyada bu sene birçok ülkede kullanıma girmiş olan ilaçlar özellikle bekleme durumu olmayan ilerlemiş karaciğer hastalığı olan kişiler için önem arz etmektedir. Yeni ilaçlar hepatit C tedavisinde çığır açacak niteliktedir. Neredeyse yüzde 100’e varan başarı oranları bildirilmektedir. Önümüzdeki yıllarda hepatit C için tam kürden bahsedebileceğiz gibi durmaktadır. Fiyatları 45 bin civarında tahmin edilmektedir. Ancak tek başlarına kullanılmadıkları için tam olarak maliyeti hesaplamak zor olmaktadır. İlaç seçenekleri de birden fazladır. Hasta için en uygun tedaviyi hekimin belirlemesi gerekmektedir. Kendi parası ile alıp kullanabilen az sayıda kişi mevcuttur” ifadesini kullandı.
Akhan, hekimlerin hastalara mevcut tedavilerden en uygun olanını belirleyerek başlaması ve hastalığın takip gerektiren ciddiyetini anlatması gerektiğini kaydetti.
(İHA)