Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi’nde Eskişehir’de bir ilk gerçekleştirilerek, Transkateter Aort Valv İmplantasyonu (TAVI) yöntemiyle, 88 yaşındaki bir hastanın kalp aort kapağı ameliyatsız değiştirildi.
Operasyon ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Uğur Yazıcı tarafından gerçekleştirildi. Hastaneden yapılan açıklamada; uzun süredir ciddi aort darlığı nedeniyle nefes darlığı ve göğüs ağrısından muzdarip olduğu belirtilen hastada, ileri yaş ve ek hastalıkların bulunması nedeniyle ameliyatın riskli görülerek TAVI yönteminin kullanıldığı belirtildi. Açıklamada, lokal anestezi altında ve narkoz verilmeden gerçekleştirildiği belirtilen TAVI işleminin uygulanmasının ardından, nefes darlığı ve göğüs ağrısı tamamen düzelen hastanın 24 saat içerisinde ayağa kalktığı, hastanın işlemden 1 hafta sonra da sağlığına kavuşmuş olarak taburcu edildiği belirtildi.

TAVİ İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR
Eskişehir’de ilk defa uygulanan ve ameliyatsız kapak değişimi olarak da adlandırılan TAVI işlemi, ameliyatı yüksek riskli olan yaşlı aort kapak hastalarına yeni ve etkili bir tedavi seçeneği olarak sunuluyor. Hastalar TAVI ile yapılan kapak değiştirme işleminden kısa süre sonra ayağa kalkabiliyor ve normal günlük yaşamlarına dönebiliyor. TAVİ işlemi kasık bölgesinden koroner anjiyografiye benzer bir şekilde kasık atardamarı (femoral arter) yoluyla uygulanıyor. Biyolojik kapağın kasık atardamarı içinden kalbe kadar ilerletilerek hastalıklı kapağın olduğu bölgeye yerleştirilmesi şeklinde gerçekleşen işlemin toplam süresi 1-2 saati geçmiyor. İşlemle ilgili hastaların vücudunda herhangi bir ameliyat yarası olmuyor ve hastaların kısa sürede taburcu edilmeleri mümkün. TAVİ işleminin en önemli avantajı ise açık ameliyattan çok daha düşük riskle yapılabiliyor olması.
(İHA)